rolex ure kopi
Forside >> Lejligheden og Dagligdagen >> Økonomi og Forsikring >> SU Lån – Skal jeg tage et SU Lån?

SU Lån – Skal jeg tage et SU Lån?

Når du begynder at studere hedder det med 99 % sikkerhed SU. SU på 5700 kr. er ikke meget, og dette er før skat. Du er derfor næsten nød til at finde andre måder at få råd til at leve , i din studietid. Der er flere muligheder, men en af mulighederne er et SU lån.

Su lån er til studerende, der modtager SU, og nogle tager SU lånet for at kunne betale de daglige udgifter. Der er både fordele og ulemper ved SU lånet, og man skal tænke sig godt og grundig om inden man vælger at tage et SU lån. SU lånet er den billigste metode at låne penge på, men de skal også betales tilbage på det værste tidspunkt i dit liv, nemlig når du skal til at etablere familie, og have hus, børn og Volvo. Skal du vælge at tage et SU lån eller ikke? Det kan jeg ikke svare på, men jeg kan prøve at komme med lidt information omkring SU Lån.

SU lån oversigt – Hvordan virker det?

Et SU Lån er et lån, som du kan tage hvis du er berettiget til SU.

Du starter med at søge om lånet på Su.dk, som er hjemmesiden for SU (statens uddannelsesstøtte). Du starter med at søge om lånet, hvorefter du får besked i din e-boks eller din digitale postkasse som findes på borger.dk. Der går typisk mellem 1 og 2 uger, fra du har sendt ansøgningen.

Efter du har fået godkendt dit lån, skal du acceptere en såkaldt låneplan.  Du kan derefter rette i din låneplan, og på den måde vælger du, om du vil have mindre nogle måneder eller helt undvære lånet i bestemte måneder.  Du kan således også justere lånet op, dog er det en max grænse for hvor stort et lån du kan modtage hver måned. Denne grænse kan du se på din ”minSU” side, og her kan du også rette din låneplan og det ønskede beløb, dette er under punkterne ’Ret din SU’ > ’Vælg lånebeløb’. Du skal dog rette det seneste den 15. i måned før du skal modtage SU Lånet.

Et eksempel kunne være

 • Du er tildelt 2.943 kr. hver måned
 • I marts hæver du 1.943 kr. og du har et overskud på 1000 kr.
 • I april kan du så hæve 3.943 kr. Du kan altså hæve mere end du er tildelt, fordi måneden inden hævede du mindre.

Du behøver ikke at få det fulde beløb udbetalt hver måned, og du kan også få udbetalt mere måned efter, hvis du ikke har fået udbetalt det maximale beløb måneder forinden.

Du kan også låne med tilbagevirkende kraft, for det år du er i gang med. Altså har du været berettiget til SU siden januar, men først har søgt om lånet fra marts, kan du få udbetalt lånet helt tilbage til januar.  Du kan dog senest søge SU lån den 5. december.

Din SU lån bliver udbetalt til din Nem konto og der betales ikke skat af dit SU Lån.

SU lån satser

 • Su-lån: 2.943 kr.
 • Supplerende SU-lån: 1.473 kr. (Dette kan være ekstra til forsørgere)

Stopper din SU Lån udbetalinger, skal du tjekke, om du mangler at aktivere en låneplan                           

Krav for at kunne få SU Lånet

Der er nogle krav du skal opfylde for at kunne modtage SU Lånet.

 • Du skal modtage SU
 • Du kan først modtage dit SU Lån, et kvartal efter du er blevet 18

Citat fra SU.dk

Fylder du 18 år i januar, februar eller marts, kan du tidligst få SU fra april (og tidligst søge i marts).
Fylder du 18 år i april, maj eller juni, kan du tidligst få SU fra juli (og tidligst søge i juni).
Fylder du 18 år i juli, august eller september, kan du tidligst få SU fra oktober (og tidligst søge i september).
Fylder du 18 år i oktober, november eller december, kan du tidligst få SU fra januar (og tidligst søge i december).

 • Du skal være studieaktiv
 • Du kan max få SU Lånet i 70 måneder (5 år og 10 måneder)

Du kan først søge SU når du er optaget på din uddannelse, og skal søge igen hvis du skifter uddannelse

SU Lån tilbagebetaling

Et SU Lån skal tilbagebetales til staten, dette skal starte januar året efter du har endt din uddannelse, altså hvis du ender uddannelse i juni 2013, skal du først starte tilbagebetaling fra den 1. januar 2015.

Hvis du starter på en ny uddannelse, før du har tilbagebetalt hele lånet, skal du først tilbagebetale resten af lånet efter endt uddannelse. I den tid du studere har du en rente på 4 %, imens du efter endt studie har en rente på 1 % + diskontoen (Den er 0 % lige nu)

Du har maksimalt mellem 7 og 15 år om at få tilbagebetalt din gæld. Beløbet på den maximal tilbagebetalingstid varierer alt efter hvor meget du skylder.

Skal jeg tage et SU lån?

Jeg vil aldrig anbefale at tage et SU lån. Det er aldrig en god idé at starte sit liv ud med en kæmpe gæld. Det er ofte når du ender din uddannelse skal du til at stifte familie, du skal måske have børn, hus og bil, og der bliver ikke mere til jer, når du skal betale din SU lån tilbage til staten. Det beløb du skal betale til staten er så også mere, end hvad du har lånt, fordi du skal betale renterne.

Et eksempel kan være et fra SU.dk. I løbet af 6 år har du lån 215.694 kr. og du vil skulle betale 248.246 kr. tilbage til staten. Det er altså 32.552 kr. mere end du har lånt, det er 32.552 kr. som du ikke får noget ud af, men som nemt kunne være brugt på noget andet. Hvad kan man ikke få for 32.552 kr.?

Hvis det er muligt, og du har tiden til det, så find et studiejob og på den måde supplere din SU indkomst, så du kan leve almindelig.

Spørg din SU-medarbejder

Har du flere spørgsmål, er der altid en SU-medarbejder på din skole. De vil altid kunne hjælpe dig med problemer, spørgsmål og udregninger.

18 kommentarer

 1. Der er mange unge, der også optager sig forbrugslån og så videre?

  Hvad er egentligt grunden til det? Er det fordi de ikke kan få et SU-lån eller fordi SU-lånet ikke er stort nok? Ved du det?

  Og eventuelt må jeg bruge dit svar på http://låntilstuderende.dk ? 🙂

  • Jeg har ikke direkte nogle infomationer omkring, hvorfor unge optager forbrugslån. Hvis det er tilfældet, at studerende optager studielån, må det være fordi de enten ikke får nok ud af SU-Lånet, eller må det være unge der ikke er studerende og derved kun får kontanthjælp. Jeg kan ikke komme med en mere præcis udmelding end denne, og det er nok ikke særlig brugbart. Jeg er dog enig om, at det ikke er særlig smart at tage forbrugslån.

 2. SU-lån er et af de billigste lån du nogensinde vil få. Det er op til dig selv, hvad du bruger pengene på. Vær klog.

 3. Hej er det 4 procent i rente om måneden man skal betale tilbage?

  • Rente er det beløb der ligges oveni det du har lånt. Har du eksempel en årlig rente på 4% og har du lånt 100.000, har du efter det år en gæld på 104.000 kr. (Meget overordnet set).

   Altså 4% er ikke det du skal betale tilbage, men det som det koster at have et SU Lån.

 4. Hvis man er I gang, med at betale sit lån tilbage, kan man så få SU Hvis man starter på uddannelse igen?

 5. Renten for SU-lån: Hvordan bliver den udregnet? Pr. måned? Hvis det er tilfældet, vil det så være hver eneste måned i alle 5 år, der bliver lagt 4 % til eller er det kun for de måneder, man har lånt i?

  • Det er en årlig rente på 4% mens du læser og optager lånet. Når du betaler tilbage efter studiet er den på 1%+diskontoen, som ændrer sig af og til. Jeg mener dog den er 0%, så lige nu er renten 1% imens der betales tilbage

 6. Hej .. Har du en god ide til hvordan jeg får penge til udbetaling af min studie bolig.. Jeg har ikke forsøgt min egen bank endnu.. Men er der nogle muligheder eksempelvis ved staten eller ?? Ingen hurtige forbrugslån …kh Maria

  • Umildbart er det bedste råd jeg kan give dig, enten at låne pengene ved dine forældre eller ligende, og så betale tilbage på et afdrag hver måned eller snak med banken og få lavet et afdrag der. Det er nok den billigste måde. Jeg kender ihvertfald ikke til løsninger du kan søge ved staten ol.

   Det bedste vil være, at man spare en god slat op inden man starter med at studere, men det er ikke altid nemt 🙂
   God jul og godt nytår

   MVH Claus Hansen

 7. Hvornår tilskrives der renter på SU lånet?
  Jeg har forstået at der er 4% rente/år under uddannelse. Hvad hvis jeg vælger at betale gælden tilbage inden for 5-6 måneder, tilskrives der så renter?

  Mvh. Thomas

  • Hej Thomas

   Imens du studere, så skal du betale en rente på 4%. Det vil sige, at hvis du betaler beløbet tilbage inden for 5-6 måneder, så skal du betale 4% i renter for de måneder hvor du har lånt pengene.
   Hvis du bliver færdig med at studere, er renten dog kun på diskontoen + et tillæg (Som vidst nok er 1%). Diskontoen er så vidt jeg husker 0%, og derved bliver renterne 1%, hvis du altså er færdig med at studere.

   MVH Claus Hansen

   • Hej Claus

    Mange tak for svaret.
    Nu står der at renten er 4% pr. år (bemærk år). Hvis jeg så betaler tilbage inden et år, er der så ikke rente på mit lån? Eller pålægges der f.eks. rente som svarer til det første år?

    eks.

    Låner 3000,- januar måned, og betaler tilbage i april.
    Blive jeg så pålagt nogle renter.

 8. Hej jeg vil høre om jeg lige søget en su lån her i tirsdag hvor mange dagen går det så for at får ubetalt af su lån mvh miela

  • Hej
   Når du har søgt SU, skal du ind og godkende en låneplan, før du kan få udbetalt dit SU-lån. Hvis du skal have udbetalt din SU-lån til den 1. skal du have accepteret din SU-lån senest den 15. i måneden.
   Jeg vil derfor mene, at du først får udbetalt dit SU-lån til November

   MVH Claus Hansen

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*