SU Lån – Skal jeg tage et SU Lån?

Spørgsmål

Når du begynder at studere hedder det med 99 % sikkerhed SU. SU på 5700 kr. er ikke meget, og dette er før skat. Du er derfor næsten nød til at finde andre måder at få råd til at leve , i din studietid. Der er flere muligheder, men en af mulighederne er et SU lån.

Su lån er til studerende, der modtager SU, og nogle tager SU lånet for at kunne betale de daglige udgifter. Der er både fordele og ulemper ved SU lånet, og man skal tænke sig godt og grundig om inden man vælger at tage et SU lån. SU lånet er den billigste metode at låne penge på, men de skal også betales tilbage på det værste tidspunkt i dit liv, nemlig når du skal til at etablere familie, og have hus, børn og Volvo. Skal du vælge at tage et SU lån eller ikke? Det kan jeg ikke svare på, men jeg kan prøve at komme med lidt information omkring SU Lån.

SU lån oversigt – Hvordan virker det?

Et SU Lån er et lån, som du kan tage hvis du er berettiget til SU.

Du starter med at søge om lånet på Su.dk, som er hjemmesiden for SU (statens uddannelsesstøtte). Du starter med at søge om lånet, hvorefter du får besked i din e-boks eller din digitale postkasse som findes på borger.dk. Der går typisk mellem 1 og 2 uger, fra du har sendt ansøgningen.

Efter du har fået godkendt dit lån, skal du acceptere en såkaldt låneplan.  Du kan derefter rette i din låneplan, og på den måde vælger du, om du vil have mindre nogle måneder eller helt undvære lånet i bestemte måneder.  Du kan således også justere lånet op, dog er det en max grænse for hvor stort et lån du kan modtage hver måned. Denne grænse kan du se på din ”minSU” side, og her kan du også rette din låneplan og det ønskede beløb, dette er under punkterne ’Ret din SU’ > ’Vælg lånebeløb’. Du skal dog rette det seneste den 15. i måned før du skal modtage SU Lånet.

Et eksempel kunne være

  • Du er tildelt 2.943 kr. hver måned
  • I marts hæver du 1.943 kr. og du har et overskud på 1000 kr.
  • I april kan du så hæve 3.943 kr. Du kan altså hæve mere end du er tildelt, fordi måneden inden hævede du mindre.

Du behøver ikke at få det fulde beløb udbetalt hver måned, og du kan også få udbetalt mere måned efter, hvis du ikke har fået udbetalt det maximale beløb måneder forinden.

Du kan også låne med tilbagevirkende kraft, for det år du er i gang med. Altså har du været berettiget til SU siden januar, men først har søgt om lånet fra marts, kan du få udbetalt lånet helt tilbage til januar.  Du kan dog senest søge SU lån den 5. december.

Din SU lån bliver udbetalt til din Nem konto og der betales ikke skat af dit SU Lån.

SU lån satser

  • Su-lån: 2.943 kr.
  • Supplerende SU-lån: 1.473 kr. (Dette kan være ekstra til forsørgere)

Stopper din SU Lån udbetalinger, skal du tjekke, om du mangler at aktivere en låneplan                           

Krav for at kunne få SU Lånet

Der er nogle krav du skal opfylde for at kunne modtage SU Lånet.

  • Du skal modtage SU
  • Du kan først modtage dit SU Lån, et kvartal efter du er blevet 18

Citat fra SU.dk

Fylder du 18 år i januar, februar eller marts, kan du tidligst få SU fra april (og tidligst søge i marts).
Fylder du 18 år i april, maj eller juni, kan du tidligst få SU fra juli (og tidligst søge i juni).
Fylder du 18 år i juli, august eller september, kan du tidligst få SU fra oktober (og tidligst søge i september).
Fylder du 18 år i oktober, november eller december, kan du tidligst få SU fra januar (og tidligst søge i december).

  • Du skal være studieaktiv
  • Du kan max få SU Lånet i 70 måneder (5 år og 10 måneder)

Du kan først søge SU når du er optaget på din uddannelse, og skal søge igen hvis du skifter uddannelse

SU Lån tilbagebetaling

Et SU Lån skal tilbagebetales til staten, dette skal starte januar året efter du har endt din uddannelse, altså hvis du ender uddannelse i juni 2013, skal du først starte tilbagebetaling fra den 1. januar 2015.

Hvis du starter på en ny uddannelse, før du har tilbagebetalt hele lånet, skal du først tilbagebetale resten af lånet efter endt uddannelse. I den tid du studere har du en rente på 4 %, imens du efter endt studie har en rente på 1 % + diskontoen (Den er 0 % lige nu)

Du har maksimalt mellem 7 og 15 år om at få tilbagebetalt din gæld. Beløbet på den maximal tilbagebetalingstid varierer alt efter hvor meget du skylder.

Skal jeg tage et SU lån?

Jeg vil aldrig anbefale at tage et SU lån. Det er aldrig en god idé at starte sit liv ud med en kæmpe gæld. Det er ofte når du ender din uddannelse skal du til at stifte familie, du skal måske have børn, hus og bil, og der bliver ikke mere til jer, når du skal betale din SU lån tilbage til staten. Det beløb du skal betale til staten er så også mere, end hvad du har lånt, fordi du skal betale renterne.

Et eksempel kan være et fra SU.dk. I løbet af 6 år har du lån 215.694 kr. og du vil skulle betale 248.246 kr. tilbage til staten. Det er altså 32.552 kr. mere end du har lånt, det er 32.552 kr. som du ikke får noget ud af, men som nemt kunne være brugt på noget andet. Hvad kan man ikke få for 32.552 kr.?

Hvis det er muligt, og du har tiden til det, så find et studiejob og på den måde supplere din SU indkomst, så du kan leve almindelig.

Spørg din SU-medarbejder

Har du flere spørgsmål, er der altid en SU-medarbejder på din skole. De vil altid kunne hjælpe dig med problemer, spørgsmål og udregninger.

DEL INDLÆGGET

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu