Studiejob – din vej til en behagelig uddannelse

Studiejob

Når du begynder på en ny uddannelse, er der mange ting at tage stilling til. Nye indtryk, anderledes undervisning og forskellige studiekammerater er bare nogle af dem.

Måske er det oven i købet første gang, du flytter hjemmefra, så alt fra mad til tv-pakker er uudforsket land, mens forsikringer og boligstøtte nok også skal give dig rigeligt med hovedbrud.

En af de ting, man som studerende dog altid får at vide bør komme i sidste række, er overvejelser om at få et studiejob. Arbejdsbyrden på din uddannelse er som oftest i forvejen ganske hård, og der skal også være tid til at nyde livet en lille smule, når bøgerne er klappet sammen.

Sådan lyder advarsel i hver fald.

Sandheden for de fleste er dog, at det kan være svært at få økonomien til at hænge sammen, hvis man udelukkende er afhængig af sin SU. Specielt i de større byer rækker 5000 kroner ikke langt, når størstedelen af pengene allerede forsvinder på huslejen.

Derfor får du her en lille guide i, hvordan du finder de bedste og mest relevante studiejobs, der om ikke andet kan forsøde tilværelsen lidt med bytur, romantisk parmiddag og sommerferierejse.

Vær afklaret med dig selv

Der er forskel på hvilke type job, du leder efter. Din første prioritet bør ALTID være dit studie, så hvis natarbejde ikke matcher med dit skema, kan du roligt droppe at være hverdagsbartender på den lokale bodega. I samme omgang bør du også overveje, hvor meget tid du kan overkomme at afsætte hver måned på arbejde.

Dernæst bør du spørge dig selv, hvilke typer opgaver, du kan tænke dig at arbejde med. Er der specifikke brancher eller virksomheder, der tænder dig? Som markedet ser ud nu, kan vi ikke tillade os at være kræsne, men det skaber et solidt fundament, hvis du allerede fra start er afklaret med, hvad dit drømmejob er, mens du er studerende.

Jo flere stikord du kan nedskrive  om dine jobønsker, jo bedre. Det får dig til at stå stærkere i forhold til dine jobønsker, da du er mere afklaret og dermed også fokuseret i din jobsøgning. Hvis du eksempelvis ikke bryder dig om beskidt arbejde med skæve arbejdstider og du ikke ligefrem er tålmodig, kan du snildt stryge handicaphjælper fra listen.

Gode råd til ansøgningen

Når du har fået øje for et godt job – hvad enten det er opslået eller uopfordret – må du endelig ikke stryge noget fra dit CV, fordi du ikke mener, det ser godt ud. Alt hvad du har lavet i forvejen, er med til at tegne et billede af dig.

Det kan godt være, at et job på McDonalds og reklamebud ikke er fagligt relevant, hvis du søger et job på et advokatkontor, men det er med til at vise dig frem som en arbejdsom man, der ikke er bange for at give den en skalle for at tjene til føden.

Når du skriver din ansøgning, vælger du naturligvis at fokusere på andre ting, end at du er god til at vende bøffer på grillen. Gør dig overvejelser om, hvilke kvaliteter og kompetencer virksomheden søger, og sælg dig selv ud fra dine evner inden for det felt.

Nøgleordene her er, hvad du kan tilbyde virksomheden. Du skal gerne kunne beskrive allerede i løbet af de første linjer af din jobansøgning, hvorfor du vil være en gevinst for virksomheden.

Find jobbet

Men hvor finder man de gode studiejobs?

Som verden ser ud nu, er der bunker af muligheder for at finde lige netop det job, som passer dig bedst. Mest oplagt er at gennemgå stillingsopslag på nettet. Jobbanker som Jobnet, Jobindex, Jobzonen, Stepstone og MANGE andre, har med garanti et job, der om ikke andet kan øge dit rådighedsbeløb med et par tusinde om måneden.

Hvis du ikke er så kræsen med, hvad du skal foretage dig, og måske oven i købet helst vil have et afvekslende arbejde, kan du med fordel påtage dig vikararbejde.

På din uddannelsesinstitution kan du også være sikker på, at der dagligt kommer nye opslag på tavlerne. Hvis du er hurtig, bliver du den første, der ser den ledige stilling til ønskejobbet. Og så er du LANGT foran alle andre ansøgere i køen.

Slutteligt må du heller aldrig undervurdere dit netværk. Det bliver nævnt rigtig ofte, men det er der også en grund til. Virkelig mange job bliver udfyldt af en, der kender en, der kender en…. Sørg for at være ham eller hende, der kender en.

Åbner fremtidens døre

Det er godt at have noget studierelateret erhvervserfaring på sit CV, så i starten af studiet, er hvilket som helst studiejob godt at have på sit CV. Til slut vil det være ideelt at have en titel, som lægger sig op af den studieretning, man har valgt. Det er den nemme og pålidelige vej til at job efter uddannelse.

Der er også den skjulte fordel, at flere undersøgelser har vist, at studerende med studiejob oftere gennemfører deres uddannelse

I begyndelse anbefales det dog, at du ikke påtager dig et arbejde udelukkende fordi det kan pynte på CV’et. Frivilligt arbejde ser også godt ud og det samme gør engagement i et studenterråd, så hvis du vil have et studiejob den første tid af din uddannelse, bør du tænke mere på nuværende profit i forhold til fremtidig profit.

De typiske studiejobs

Der er ikke noget, der hedder rigtig eller forkert studiejob. På den lange bane er det en klar fordel at have arbejde inden for sit kommende fagområde, men langt de fleste ender med et studiejob i en helt anden retning.

I en presset hverdag med lang skoledag og efterfølgende flere times læsning, hvor man aldrig på forhånd kan sige med sikkerhed, hvordan arbejdsbyrden bliver, er fleksibilitet ofte den udslagsgivende faktor.

Af den grund er et af de mest populære studiejobs – på trods af det blakkede ry – telefonsælger. Kan man overkomme den personlige hurdle, det tit er at prakke fremmede noget på over telefonen, og kan man finde det rigtige bureau, kan det være det bedst betalte studiejob, du finder.

En stor portion af de studerende finder også et job i servicebranchen. Kvinder har typisk et naturligt ønske om at stå i en tøjforretning (medarbejderrabat på tøjet hjælper gerne), mens stillinger som tjener eller kassemedarbejder også gerne bliver fyldt af pengehungrende studerende.

Så hvad enten du er på udkig efter klassiske studiejobs til at forsøde det sure liv som studerende, eller du vil pynte CV’et for din fremtidige arbejdsgiver, er det ikke for sent at komme i gang i dag – jobbet venter derude.

DEL INDLÆGGET

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu