Spar på vandet og spar penge

stainless-faucet-861414

Det er meget normalt gerne at ville spare penge, hvor man kan. Men rigtig mange glemmer små hverdagsting såsom vandforbrug, som kan være en rigtig pengesluger. Derfor får du her nogle gode råd til, hvordan du kan spare penge på vandregningen. 

Hvad koster vand?

Der er ikke mange, der har sat sig ind i, hvad vand egentlig koster. Det er mest fordi det er en nødvendighed. Vand er ofte dyrere i byerne end på landet – Men det ændrer jo ikke på, at man har behov for det begge steder. Derfor er der ikke særlig mange, som interesserer sig for, hvad det koster. Men hvis du sætter dig ind i, hvad du betaler for vand, så vil det måske gå op for dig, at det rent faktisk kan betale sig at spare på vandet. 

Priser på vand er forskellige år for år. Hvis du kigger på Aarhus, som er en populær studieby, så koster vand her 10,43 kroner pr. 1000 liter. Det lyder jo egentlig ikke så slemt, vel? Men dét, som der koster penge, er alle afgifterne. I alt bliver prisen på 1000 liter vand 46,75 kroner inklusiv afgifter og vandafledning. Da en typisk studerende er estimeret til at bruge 50.000 liter vand om året, og det giver en årlig vandregning på ca. 3.450 kroner. Så ser man pludselig, hvor meget vand koster, og at det kan være en god idé at spare her. 

Jamen hvordan bruger jeg så meget vand?

Dit vandforbrug bestemmes af rigtig mange ting. Her er bare nogle af dem:

  • Om du har ét eller to skyls toilet
  • Om du lader vandet løbe, mens du børster tænder
  • Om du lader vandet løbe, mens du sæber dine hænder ind
  • Om hvor mange gange du går i bad om dagen
  • Om hvor længe du går i bad ad gangen
  • Om du har sparebruser
  • Om du vasker op i opvaskebalje, under løbende hane eller i opvaskemaskine
  • Om hvor mange gange du vasker tøj

Hvordan sparer jeg så penge på vandet?

Vand er jo som sagt nødvendigt. Så det bliver nok ikke muligt for dig at halvere regningen. Men selv små beløb kan have meget at sige på længere sigt. Så nu får du alle de gode spare tips til vandregningen:

Toiletskyl

Der findes både to og ét skyls toiletter. Et almindelig stort skyl koster ca. 12 liter, men der er jo ikke altid nødvendigt at skylle stort ud. Og det er desværre en af ulemperne ved ét skyls toiletter. Derfor er det faktisk blevet mere udbredt med to skyls toiletter, da der så er mulighed for at bruge et mindre skyl, hvis ikke der er behov for et stort. Det har vist sig, at i Aarhus koster det i gennemsnit 526 kroner årligt for 7 skyl om dagen i gennemsnit. Og netop denne udgift kan sænkes, hvis man har et to skyls toilet. 

 

Tandbørstning

Rigtig mange er opvokset med at lade vandet løbe, mens de børster tænder. En del er kommet fra det igen, men hvis du stadig er én af dem, så er der i hvert fald penge at spare her! Tandlægerne anbefaler at man børster tænder i hvert fald 2 gange om dagen, og hvis du lader vandet løbe hver gang, så er det rigtig mange liter, som løber ud. Man tænker ikke over det i øjeblikket, da det jo bare er et kort øjeblik – Og vi ved jo, at det kan tage en evighed at fylde en vaskebalje, så selvfølgelig kommer der ikke særlig meget ud, mens man børster tænder.. Men det gør der altså! 

 

En utæt vandhane

Har du lagt mærke til, om din vandhane drypper? Hvis den bare gør det lidt.. Bare en lille smule.. Så koster det dig penge for hvert dryp! Hvordan kan det koste så meget, at det er værd at tænke over? Jamen nu skal du høre! For selvom din hane måske drypper langsomt, så kan den bruge omkring 7000 liter vand, og det er faktisk hele 368 kroner om året. Tænk hvad du kunne bruge de penge på? Der er lige til et lækkert cafébesøg. 

Hvis du har oplevet at få en vandregning, som er helt hen i vejret, så kan det være fordi din vandhane er mere utæt, end du lige går og tror. Det er før set, at en vandhane konstant har stået og rindet i et års tid, og det kostede altså helt op til 5000 kroner om året.  

Læs også: Find billigt internet 

Vil du have et ekstra spareråd?

Det kan godt virke som en dyr investering. Men hvis ikke du har en opvaskemaskine, så burde du anskaffe dig en! Det virker måske som mange penge, at kaste afsted. Men den kan tjene sig ind igen. For selvom at opvaskemaskiner bruger en del vand, så kan de på samme tid vaske meget mere. Så hvis du sørger for at fylde vaskemaskinen op, så kan den måske klare 2-3 opvaske på den samme mængde vand, som du bruger på én. Det er værd at overveje…. 🙂 

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG