rolex ure kopi
Forside >> Lejligheden og Dagligdagen >> Studiematerialer >> Skal du skrive speciale? Få korrekturlæserens bedste råd

Skal du skrive speciale? Få korrekturlæserens bedste råd

Tekstforfatter og korrekturlæser Louise Lamberth – det er mig. Siden 2009 har redigeret og korrekturlæst mange afhandlinger, manuskripter og specialer i min lille virksomhed – Tekstfokus.

Her får du mine bedste råd til dit speciale – take it away!

Vælg dit emne med hjertet

Det tager tid at skrive speciale, og det er vigtigt, at du kan holde dampen oppe.

Vælg derfor et emne, der er interessant for dig og vigtigt for dit fag. Måske kan du endda finde et emne, der har betydning uden for fagkredse?

Vælg et emne, der lægger op til debat

Dit emne skal lægge op til en skarp og præcis problemformulering. Derfor må der meget gerne være lidt faglig kontrovers om det emne, du skriver om.

Motiver dit valg af emne

Motiver emnevalget for dig selv. Hvorfor har du lige valgt det emne? Hvorfor er det vigtigt for dit fag? Du må også gerne være mere personlig: Skriv, hvorfor det er vigtigt for dig som fagperson.

Skab overblik med synopsis

Skriv en synopsis, hvor du i få linjer forklarer, hvorfor du har valgt emnet, hvilke kilder du vil analysere – og hvorfor du har valgt netop de kilder.

Skriv, hvordan din foreløbige problemformulering lyder – og hvad din eventuelle foreløbige konklusion er. Det skaber overblik i arbejdet.

Planlæg

Planlæg skriveprocessen – i hvert fald i store træk. Sæt tid af til at redigere og læse korrektur – det kan betyde en forskel på flere karakterer.

Skriv amok

Gå i gang med at skrive. Bare skriv alt, hvad der falder dig ind. Ret stavefejl, når du ser dem, men lad være med at kigge i ordbogen hele tiden, det bremser dig.

Husk, at specialet ikke må være alt for indforstået. Det skal kunne forstås af alle fagpersoner med din uddannelse – ikke kun af personer, der har sat sig særligt ind i dit emne.

Rediger og sammenfat

Rediger specialet. Skriv også et par linjer efter hvert afsnit, hvor du ganske kort – to linjer – sammenfatter, hvad du lige er nået frem til. Det gør det meget lettere at følge din tankegang.

Giv de vigtigste afsnit en overskrift. Hvis du ikke kan finde på en god overskrift, har du sandsynligvis ikke været klar og præcis nok – på den igen!

Skriv en konklusion, der opsummerer det, du nu ved

Din konklusion skal kort sammenfatte, hvad du er kommet frem til – hvorfor det er en vigtig erkendelse – og hvordan din konklusion besvarer spørgsmålet i problemformuleringen.

Læs korrektur – det er vigtigt

Foruden de indlysende problemer – stavefejl, grammatiske fejl og tegnsætningsfejl – ser en korrekturlæser typisk 3 andre problemer:

–          Mange gentagelser – nogle gange endda ordrette gentagelser

–          Overflødige fyldord

–          Unødigt komplicerede grammatiske konstruktioner, hvor bisætningen placeres foran hovedsætningen (fx ”Da der ikke er set fortilfælde, og man aldrig tidligere har afprøvet teorien, kan det i henhold til den netop opstillede hypotese konkluderes, at … ”)

–          Alt for mange passivkonstruktioner (fx ”det antages” i stedet for ”jeg antager”).

Prøv i stedet at skrive et speciale

–          med mange aktive verber: (”jeg antager” i stedet for ”det antages”)

–          enkle grammatiske konstruktioner, hvor hovedsætningen i de fleste tilfælde kommer før bisætningen

–          uden overflødige fyldord og gentagelser.

Ja – du må gerne skrive ”jeg”

Du må gerne skrive jeg, og det gør kun din tekst bedre, hvis du spørger mig. Nogle af de studerende, jeg har læst korrektur for, fortæller, at de er blevet anbefalet at undgå ordet ”jeg.”

Nu kan jeg jo ikke anbefale dig at gøre noget, din underviser ikke kan lide. Men det er noget pjat, hvis du spørger mig.

Du kommer til at stå til ansvar for alle de konklusioner, du drager i teksten, uanset om du skriver ”jeg,”  ”man” eller undviger problemet ved at bruge passiv-former.

Jeg ser to problemer i at undgå ordet ”jeg,” når det er dine egne holdninger, du beskriver:

–          Din tekst bliver let unødigt snørklet

–          Det kan blive svært at forstå, om du taler om dine egne eller kildernes holdninger, hvis du fx skriver ”det antages derfor, at …”

Derfor: Skriv roligt jeg, medmindre din underviser direkte fraråder det. Men husk at begrunde alle dine holdninger.

Læs mere om korrektur med studierabat.

Held og lykke med specialet!

Skriv kommentar

Din email-adresse offentliggøres IKKE.Obligatoriske felter er markerede *

*