Sådan klarer du rengøringen

clean-cleaning-mop-48889

Det er for mange et rigtig stor skridt at flytte hjemmefra. Det betyder du selv skal klare alle de daglige gøremål som at handle, men også rengøringen skal du selv klare. Er det første gang, du skal i gang med rengøring kan du hurtig komme i tvivl, om hvordan du lige skal gøre det.

Hvis du løbende sørger for at rydde op og tage det værste skidt. Det er som at få tømt skraldespanden og smide den i affaldscontaineren, den er nem lige at tage med ud af døren når du alligevel tager i skole eller på arbejde. Støvsug gulvet et par gange om ugen og tør støvet af overflader en gang om ugen. Vask gulve og vask tøj jævnlig. Så behøver det ikke tage en hel dag at klare rengøringen.

Rengøring af køkken

Rengøring af køkkenet er ikke så galt, hvis du holder det nede med at bruge 15-20 min på at holde det orden og rent i køkken, så er det heller ikke slemt når du en gang i ugen gør rigtig rent. Tag også opvasken hver aften efter aftensmaden og undgå en uoverskuelig stor opvask, som du risiker ved at springe den over flere dage. Tør også jævnlig alle overflader af i køkkenet, og vask af oven på skabe og bag det alle køkkenmaskiner hver 3 måned.

Karklude og viskestykker

Karklude og viskestykker bør skiftes jævnlig. Faktisk bør du skifte karkluden dagligt og viskestykker 2-3 gange om ugen, hvis du kun anvender den til at tørre af med efter opvasken. Hvis du anvender et viskestykke til flere ting som at tørre hænder i og tørre andre ting i, bør du skifte den dagligt, og så skal du heller ikke anvende den til at tørre af efter opvasken. Karkluden bør du anvende til det den er beregnet til, det er at tørre køkkenbordet, spisebordet og komfuret af med. Hvis du spilder noget på gulvet bør du ikke anvende karkluden til dette, men hellere tage et stykke køkkenrulle eller bruge en gulvklud. Du skal også sørge for at vride karkluden op, når du er færdig med at bruge den, og så brede den ud og hænge den til tørre. Det kan du gøre over vandhanen. Bakterier har langt bedre levevilkår i fugtige områder.

Rengøring af ovn

Hvis du gerne vil undgå at skulle bøvle med at gøre ovnen ren er det altid en god ide at tage de værste krummer og tørre det værste fedt ud hver gang du har brugt ovnen. Hvis du gerne vil undgå at madrester falder ned i bunden af ovnen kan du placere en plade med stanniol nederst i ovnen. På den måde kan du bare smide stanniolet væk.

Er skaden sket og du skal i gang med at gøre ovnen ren er der her et par tricks. Den første er at smøre hele ovnen ind i brunsæbe (Stift), og pakke den ind i folie for at det ikke tørrer ind. Lad det stå til næste dag hvor det så burde være lige til at tørre ud. Husk at bruge koldvand og en klud. Husk også at bruge handsler for at beskytte dine hænder. Har du ikke tid til at vente til dagen efter kan du også smøre den ind i brunsæbe og så tænder du ovnen i en time på 50-80 grader. Du kan så efter ovnen er nedkølet vaske sæben ud med kold vand. Husk igen at bruge hansker.

Der findes også en anden alternativ som er ovnrens. Det er et produkt der er beregnet til rengøring af ovnen. Læs her brugsanvisningen på pakken.

Skal pladerne i ovnen gøres rene kan du gøre det på samme måde som ovnen.

Rengøring af køleskabet

Er køleskabet begyndt at lugte eller trænger det bare til en omgang rengøring? Så er det altid godt at vide hvad man skal gøre. Hvis køleskabet lugter, er det ofte afrimningskålen eller afløbet ned til denne som er årsagen. Det er ofte fordi nogle madvarer har været inde og røre bagvæggen og frosset sig fast, hvorefter det er tøet op og faldet ned i skålen. Tøm derfor skålen og sørg for at tragten til afløbet i bunden af køleskabet er ren og fri for gamle madrester. Rens også afløbet med en vatpind.

Når du renser resten af køleskabet er det bare at tørre alle flader, hylde og skuffer af med en vådklud enten med universalrengøringsmiddel eller opvaskemiddel. Vask den bagefter ud med rent vand. Det anbefales at gøre køleskabet rent hver måned.

En anden måde at man kan rengøre et køleskab på et med eddike og vand. 2 del eddike og 3 del vand. Fugt kluden og så kan du tørre køleskabet ud.

Rengøring af mikroovn

Rengøring af mikroovn er ikke så galt igen, selvom maden måske er brændt fast på siderne og på lågen. Jeg fik engang et godt råd der hedder at tage en karklud og gøre godt våd, som du så ligger ind i mikroovnen og tænder den i 1 minut. Efter det minut kan du nemt tørre skidtet af med kluden fordi det er blevet opløst. Pas på for kluden er varm. Det er en rigtig nem måde at tørre alt skidtet af og få en ren ovn igen. Tør evt. over med en tør klud for at få de sidste rester med ud.

Rengøring af kaffemaskine og elkedel

Er kaffemaskinen kalket til er det en god ide at afkalke den. Det er nemmest ved at anvende husholdningseddike. Bland en del eddike og en del vand, hvor efter du kører det igennem kaffemaskinen 2-3 gange alt efter hvor til kalket maskinen er. Kør derefter almindelig vand igennem 2-3 gange for at få alle eddike rester med ud.

Kog den samme blanding som ved kaffemaskinen op i elkedelen et par gange, og gør det samme med vand igen bag efter, for at få alle eddike rester ud.

Rengøring af toastmaskine

Det vigtigste ved rengøring af toastmaskine er næsten at tage skidtet med de samme, før det bliver brændt alt for meget fast.

Nogle toastmaskiner kan pladerne pilles ud andre kan de ikke. Dem hvor pladerne kan pilles ud er det nemmeste bare at ligge dem i blød 30 min, hvor efter du vasker dem almindeligvis. Kan pladerne ikke pilles ud, har jeg ofte stillet toastmaskinen vandret og hældt vand ned på pladerne (Undgå for meget vand ned i bunden) og lad den stå 30 min. Der efter har jeg hældt vandet ud og tørret alt fedtet af med en køkkenrulle. Hvis der alligevel er kommet lidt vand ned under pladerne vil jeg stille den til at tørre en dags tid og så tænde den 10 min for at tørre helt igennem.

Rengøring af badeværelse

Hvis du skal rengøre badeværelse er det en god ide at slutte af med toilettet. Det er for at undgå at bakterier spreder sig videre. Start derfor med at tørre alle overflader og vasken af.

Rengøring af toilet

Start med at hæld noget toiletrens rundt i kanten på toilettet og lad det virke i ca. 10 min. Skrud derefter toilettet med toiletbørsten og skyld så ud. Tør alle kanter og overflader af med en klud, og smid kluden til vask efter dette.

Rengøring af andre rum

Nogle siger man skal støvsuge først, imens siger andre man skal støvsuge sidst. Det er lidt smag og behag, men ulempen ved at støvsuge først er at evt. støv fra hylder vil ende på gulvet, imens hvis du støvsuger sidst risikere du at du hvirvler støv op igen. Tør dog alle flader af og støvsug rummene. Vask bag møblerne engang hver 3. måned. Vask vinduerne udvendig og puds dem. Puds dem også indvendig.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG