Må udlejere kræve at man fraflytter sin lejebolig 14 dage før lejeaftalen udløber?

boxes-2624231_1920

Dette er et spørgsmål som ofte skaber debat og tvivl – både ved lejere og udlejere. DIGURA og SULIVET.dk har nu svaret til dig.

Hvad er hovedreglerne i lejeloven?

hvis man har lejet en lejebolig, så har lejer som hovedregel 3 måneders opsigelse og 1 måneds opsigelse for enkeltværelser. I lejelovens § 98, stk. 1:

Det lejede skal være fraflyttet senest kl. 12,00 på fraflytningsdagen. Lejeren skal aflevere det lejede i samme stand som ved overleveringen med undtagelse af den forringelse, som skyldes slid og ælde, og som ikke er omfattet af lejerens vedligeholdelsespligt, samt mangler, som det påhviler udlejeren at udbedre. Det kan ikke pålægges lejeren at bringe det lejede i bedre stand end den, hvori han overtog det lejede.”

Det vil altså sige, at vi nu har klarlagt at man på fraflytningsdagen senest skal være fraflyttet klokken 12.00. Udgangspunktet i lejekontrakter er, at opsigelser er gældende for hele måneder. Det vil sige, at hvis man som lejer har 3 måneders opsigelse, så vil det være gældende måned + 3 måneder. Er du forvirret nu? Så se dette eksempel.

Eksempel: Du har som lejer afleveret din opsigelse den 23. januar, og er der 3 måneders opsigelse, så skal fraflytning senest ske den 1. maj kl. 12, hvis denne dag er en hverdag. Har du fortsat svært ved forståelsen, så kan man med fordel besøge andre juridiske sider, som eksempelvis DIGURA.

Hvad er undtagelsen?

I Lejekontraktens § 11 kan man faktisk aftale et andet fraflytningstidspunkt – det er en mulighed udlejere har, så udlejer har tid til at gøre lejemålet klar til en ny lejer. Det er derfor lovligt for udlejere at skrive ind i en lejekontrakt, at lejere skal være fraflyttet 14 dage før lejeaftalen udløber. Det er vigtigt at du læser din lejekontrakt, her kan der med fordel bruges en juridisk ordbog til forståelse

De helt konkrete regler, kan du læse mere om ved at besøge DIGURA.

Men husk: Det skal stå i lejekontrakten, før udlejer kan kræve, at du fraflytter 14 dage før.

Hvad med huslejen?

Det man særligt skal huske i de tilfælde, hvor man skal fraflytte før tid, er at man faktisk stadig skal betale husleje. Det kan undre mange, men det er fastslået i retspraksis, at udlejere godt må tage husleje for de 14 dage, selvom man ikke længere bor i lejemålet og dermed ikke har adgang dertil.

Fraflytning generelt

Husk at når man fraflytter ens lejebolig, så er der mange regler man skal være opmærksom på

  • Hvordan du siger din bolig op
  • Hvornår du skal flytte ud af boligen
  • Hvor lang tid du skal betale husleje i
  • Hvad stand du skal aflevere lejemålet i

I den kommende tid vil vi sætte fokus på disse områder. Følg med i vores artikler, så du altid er opdateret på reglerne.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG