Lej en lejlighed, og undgå problemerne

kontrakt

Når du har fundet en lejlighed, og du mangler kun at underskrive kontrakten, så er mange rigtig glade. De kan nu endelig begynde deres nye liv i en studie by. Det er måske første gang, du flytter i lejlighed, og du kender ikke reglerne i lejeloven, eller hvad du skal være opmærksom på i en lejekontrakt.

Lejeloven er til for at beskytte dig som lejer, du har sikkert mange flere rettigheder end du egentlig tror. Jeg vil i dette indlæg komme ind på, hvad du skal være opmærksom på, når du flytter i lejlighed. Du formindsker derfor chancen for at få en kedelig overraskelse i form af en kæmpe regning, og/eller problemer med udlejeren. Jeg vil også komme ind på, hvordan du slipper for at blive snydt af en falsk udlejere.

Falske udlejere

At udleje en lejlighed er en forretning for rigtig mange firmaer, og det er ofte større beløber der bliver snakket om. Ofte er det beløber på langt over 10.000 kr. til depositum, og forudbetalt leje. Kriminelle har fundet ud af, at det er en god forretning i at snyde håbfulde lejere, og stikke af med de store summer penge. Du skal derfor være opmærksom når du lejer en lejlighed, og undgå at blive snydt.

Du kan aldrig være helt sikker, men der er altid noget du kan gøre for at formindske chancen for at blive snydt.

Virker det for godt – til at være sandt? – Er det er rigtig godt tilbud, som virker næsten for godt til at være sandt, skal du virkelig være opmærksom. Ofte er det nemlig fup, og det er en falsk udlejere der står for denne annonce. Du skal derfor være ekstra vågen ved rigtig gode tilbud og undersøg det til bunds.

Engelske annoncer og udenlandske bankkontoer – Mange svindler kommer fra udlandet, og laver deres annoncer på engelsk, ellers har de oversat det ved hjælp af Google Translate. Du skal derfor være rigtig opmærksom på, at det ikke er svindler, der bare prøver at narre penge ud af dig. Udenlandske bankkontoer er også et tegn på fup, da det er sværere at spore.

Tjek ejendommens ejere – Tjek om ejendommen er ejet af udlejeren, du er i kontakt med. Tag evt. kontakt til andre beboere i lejligheden. Du kan tjekke ejendommes ejere ved at anvende http://www.ois.dk.

Betal via konto bankoverførelser – Når du betaler ved en bankoverførelse, er det nemmere at spore hvor pengene ender. Betal også først når du har skrevet under på lejekontrakter for at sikre dig bedst.

Se lejeligheden – Hvis udlejeren fremviser lejligheden, kan du være rimelig sikker på at lejligheden findes.

Snak med andre lejere – For at sikre dig endnu mere, kan du evt. kontakte de andre lejere i opgangen, og på den måde høre om det er den rigtige udlejer, og hvordan denne udlejer er.

Lejekontrakten, hvad skal jeg være opmærksom på?

Lejekontrakt er en skriftlig aftale mellem lejere og udlejere. Dette er for at sikre begge parter, og for at undgå eventuelle tvivl spørgsmål. Du skal dog være sikker på, hvad du skriver under på i sådan en lejekontrakt, så du ikke bliver ringere stillet end lejeloven.

Start altid med at læs lejekontrakten grundig igennem, og få svar på evt. tvivl spørgsmål. §11 skal du være meget opmærksom på. Her vil alle undtagelser være, og dem skal du være rigtig opmærksom på.

Hver opmærksom omkring istandsættelse af lejligheden, og hvad der er af krav når du fraflytter lejligheden. Hver især opmærksom på om lejligheden lever op, til det der står i lejekontrakten. Du skal også være opmærksom på, hvem der har ansvar for vedligeholdelse af lejligheden og hvad det indebærer.

Er der en husorden i lejligheden, så læs den igennem og overhold denne. Der er få måder udlejeren kan smide dig ud, det er hvis du ikke overholder husorden, og hvis du ikke betaler din husleje.

Lejeloven

Lejeloven er til for at beskytte dig, det betyder bl.a. du ikke bare kan smides på gaden, du kan kun smides på gaden, hvis du er i en tidsfristet leje, og så har du en måneds varsel. Du kan dog godt blive smidt på gaden, hvis du ikke betaler husleje eller ikke overholder husorden.

Når du lejer en lejlighed, har du ikke krav på at aflevere en lejlighed i en bedre stand, end den var da du modtog den. Du skal derfor lave en fejlrapport inden for 14 dage, efter du er flyttet ind i lejligheden.

I lejeloven står det også hvor store beløbet en udlejer maksimum må kræve. De kan kræve et depositum og forudbetalt leje. De må begge være på 3 måneder leje. Det betyder de må opkræve 3 måneders leje i depositum og 3 måneders leje i forudbetalt leje. Forudbetalt leje er en sikkerhed for udlejer, at du ikke bare stikker af når du har opsagt lejligheden, og han derved står med en tom lejlighed. Du kan derfor bo uden at betale leje de sidste 3 måneder af din lejeperiode.

Når du flytter ind

Når du flytter ind i lejligheden, har du 14 dage til at lave en fejl og mangel rapport. Det er vigtig, at du underetter din udlejere inden for 14 dage med fejl og mangler. Hvis du ikke laver en ordentlig rapport, kan du risikere at stå med regningen, når du flytter fra lejligheden igen.

Når du gennemgår lejligheden, skal du hver særlig opmærksom på gulve. Tjek altid gulve, karme og andre udsatte dele før du flytter møbler ind. Hvis du finder fejl, så tag billedere og skriv det på rapporten, så der ikke er nogen tvivl om at det ikke dig, der har påført skaderne under flytning.

Hver også opmærksom på om der er malet og tapetseret ordentlig, det gælder væge, lofter, paneller og dørkarme. Tjek også om der er gjort ordentlig ren, og om der er fugt. Fugt ses ofte i hjørnerne eller ved at tapetet buller ud. Tjek fliserne for skader, og tjek alle vandhaner, bruser og toilet, for revner og defekte dele. Tjek også vinduer om de åbnere og lukker ordentlig, og om der er fugt ved dem, det samme gælder døre.

Tjek også køkkenet for mangler og fejl på skabe og låger, og om alle hvidevarer virker, og om alle dele er der. Sørg for at glasplader, hylder og alle dæksler er i køleskabet, og om ovnen front glas er intakt. Tjek også om vand, varme og el virker. Når alt dette er tjekket, er det bare at sende listen til udlejeren. Hvis du sender den på mail, skal du være sikker på at han har modtaget den, ved at han svarer dig skriftlig. Hvis han ikke svarer skriftlig, skal du sende et brev anbefalet til ham. Du skal kunne bevise at udlejeren har set listen.

Er der problemer? Der er hjælp at hente

Hvis der opstår problemer når du er flyttet i lejlighed, er der flere måder at hente hjælp på. Der er blandt andet kommunen, ellers er det muligt at få hjælp igennem de forskellige lejerforeninger.

Sørg altid for at have beviser i form af mails, billeder eller skriftlige dokumenter. Du er lang bedre stillet, hvis du kan bevise at det ikke er din skyld, eller at udlejeren snyder dig.

DEL INDLÆGGET

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu