Kvit smøgerne og få råd til et liv på SU

1021547_19652942

Hvis man er ryger og samtidig er på SU, så kan ens forbrug til cigaretter udgøre en stor del af ens samlede budget. Faktisk har mange rygere et årligt forbrug på den gode side af 10.000 kr. og det er rigtig mange penge for de fleste studerende.

Hvis du overvejer et rygestop, så er der nogle ting man skal være forberedt på mentalt inden start. Et rygestop efterlader normalt et tomrum i mange situationer. Det er især i stressede situationer, i situationer hvor du skal vente, og så hvis man lige synes at man fortjener en lille belønning. Hvis man er forberedt på at disse situationer vil opstå, så er det nemmere at stå imod i selve situationen. Men det at tage en ”kold tyrker” er ikke nemt, og undersøgelser har vist, at chancerne for at gennemføre et rygestop er mere ned dobbelt så store, hvis man vælger at benytte en eller anden form for nikotinerstatning. På apoteket kan man købe nikotinplaster og nikotintyggegummi i håndkøb, men problemet med disse produkter er at udgiften pr. dag let bliver 30-40 kr.

E-cigaretter er et godt rygestopmiddel

Et nyt produkt indenfor nikotinerstatning det er e-cigaretter. Interessen har været stødt stigende de seneste par år her i Danmark, det er der flere grunde til og dem vil vi kigge lidt nærmere på.

Fordele

Mange har allerede haft held til at blive røgfri med e-cigarettens hjælp og rygtet om at e-cigaretter er effektive, det spreder sig hurtigt fra mund til mund. En ny New Zealandsk undersøgelse bakker op omkring denne opfattelse, da undersøgelsen kommer frem til, at e-cigaretter er mere effektive end nikotinplastre. Grunden hertil skal nok findes i at e-cigaretter både erstatter nikotinen, så man undgår abstinenser, men også det faktum at e-cigaretter simulerer rigtig rygning og dermed opstår der ikke de tomrum, som der ville opstå i forbindelse med brug af plastre og tyggegummi. På den måde er overgangen fra den traditionelle cigaret til en el cigaret ganske nem. Forløbet med en e-cigaret varer typisk lidt længere, og foregår ved at man først bliver helt røgfri, for derefter at trappe ned på nikotinen i den e-væske som man benytter. På et tidspunkt skulle man gerne komme til det punkt hvor man bruger e-væske uden nikotin, og så er man kommet til en ny fase hvor det gælder om at droppe e-cigaretten.

Økonomisk set kan man spare mange penge ved at skifte til e-cigaretter, normalt ligger udgifterne på en femtedel.

Se beregningseksempel:

Cigaretter: Hvis vi tager udgangspunkt i at man ryger en pakke cigaretter på 20 stk. om dagen, så ser et års forbrug således ud:

30 dage x 1 pakke cigaretter x 38 kr 12 måneder = 13680 kr

E-cigaretter: vi antager at man køber det populæreste startsæt, et ego ce4 sæt, og det kan købes for ca. 270 kr. E-cigaretten består af to dele, et batteri og en clearmomizer. Batteriet skal nok holde et helt år, mens clearomizeren skal skiftes hver måned. Man kan få en ny clearomizer til 20 kr stykket. Det sidste der skal tages højde for er det årlige forbrug af e-væske, som løbende skal påfyldes e-cigaretten. En generel tommelfingerregel er at 10 cigaretter svarer til 1 ml e-væske, dvs. 2 ml svarer til det daglige forbrug, og 60 ml til det månedlige forbrug.

Årligt forbrug med e-cigaretter:

270 kr (startsæt) + 12 (clearomizere) x 20 kr + 12 x 138 kr (månedligt e-væske forbrug) = 2166 kr

Altså kan vi konkluderer at der er mange penge at spare ved at skifte til e-cigaretter. Hvis alt går efter planen så har man dog lagt e-cigaretterne inden for det første år.

Ulemper

Ikke alle er lige begejstrede for e-cigaretterne, bl.a. har kræftens bekæmpelse og sundhedsstyrelsen meldt ud, at de ikke kan anbefale at man benytter dem. Det skyldes at man endnu ikke ved hvilke bivirkninger der kan være ved et forbrug over en længere periode. Der er dog blandet holdninger til hvad eksperter mener, og du kan læse mere om hvad man ved her.

123

Om forfatteren

Navnet er Mikkel Nielsen og jeg har en stor interesse indenfor sundhed, kost og motion. De senere år har jeg fulgt debatten om rygning og holder mig opdateret om alt der relaterer sig til dette emne. Du kan også følge mig på G+

DEL INDLÆGGET

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu