I tvivl om du skal købe eller leje en lejlighed?

apartment-balcony-buildings-city-439391

Der er mange beslutninger, som skal tages, når man skal flytte hjemmefra for første gang. Skal man købe eller leje? Det helt store spørgsmål, som der er rigtig mange holdninger til. Derfor tager vi dig igennem de overvejelser, du burde gøre dig inden du tager en beslutning.

Få styr på boligpriserne

Priserne på boliger er meget forskellige i byerne i Danmark. Både i forhold til køb og leje. I de helt store og populære studiebyer såsom Aarhus, Aalborg, København og Odense kan du godt regne med, at prisen er høj. Hvis du kigger på de lidt mindre byer, som også har uddannelsesmuligheder såsom Herning, så kan du hurtig se, at boligpriserne er lidt lavere. Men det handler også om at tænke på hvordan boligpriserne udvikler sig. Det kan du typisk Google dig frem til, eller så kan du ringe til en ejendomsmægler, som kan fortælle dig om det. Fordi hvordan boligpriserne har udviklet sig i de seneste år kan give dig et indblik i, hvordan de vil udvikle sig fremadrettet. Og du skal jo nok sælge dit lejemål igen en dag, og så er det rart at vide, om man kan forvente at boligpriserne stiger eller måske falder helt vildt. 

På samme måde kan du undersøge huslejeniveauet og se, om det kan passe ind i dit budget, hvis du hellere vil leje. I de mindre byer kan du typisk få en noget større lejlighed for billigere penge modsat de store byer.

Hvor vil du gerne bo?

Man skal selvfølgelig ikke udelukkende vælge bolig efter, hvor det er billigst. Det handler også om, hvor du ønsker at bo, og om det giver mening i forhold til hvor du skal studere. Hvis du gerne vil til en af de større studiebyer, så på trods af, at boligpriserne er lidt højere, så skal du også huske på, at efterspørgslen på lejligheder i disse byer er steget rigtig meget de seneste år, fordi der er kommet så mange nye studerende til byerne. Så måske det kan være en investering på sigt. 

Det kan være lidt et problem i forhold til huslejeniveauet, hvis du skal leje, da mange udlejere tror, at de kan tage en ekstra høj husleje udelukkende fordi de studerende er desperate efter at få et sted at bo. Det må de selvfølgelig ikke udelukkende af den grund, men det er der mange der gør, så det er vigtig at holde øje med om huslejeniveauet stemmer overens med standarden af lejligheden.

Læs også: Få et gratis tjek af din husleje og lejekontrakt. 

Hvor længe vil du bo der?

Regner du med at ville forlade din studieby så snart du kan? Eventuel efter endt studie? Det er også godt at have med i overvejelserne, fordi det er en stor investering at købe en bolig, som man måske allerede ved skal sælges om 3-5 år. Det kan selvfølgelig godt lade sig gøre, men måske det er lettere at leje sig ind og kan opsige lejemålet så snart, at man er klar til at komme videre.

Hvorimod hvis du er helt forelsket i studiebyen og sagtens kan se en fremtid der, så kan det være en rigtig god investering at købe. Men bare fordi du køber, så er du jo selvfølgelig ikke tvunget til at blive boede hele livet. Du kan både leje lejligheden ud, hvis du vil på udlandsophold eller flytter efter et job. Så kan du eksempelvis leje den ud til en ny studerende. 

Forældrekøb eller købe selv?

Det er ikke mange studerende, som har en økonomi, som kan række til at købe selv. Derfor er der rigtig mange der benytter sig af forældrekøb. Det handler simpelthen om, at forældrene køber en bolig til sit barn. Det kan være en kæmpe hjælp, men det er vigtig at overveje, om dine forældre har en økonomi, som kan bære det. Hvis de skal til at optage lån i deres egen bolig, så kan det desværre hurtig gå galt. 

Der er også en masse regler, som er vigtige at tage højde for. For dine forældre kan ikke blot købe en lejlighed til dig og lade dig bo billigt. De skal nemlig sættes til markedsniveau, ellers risikere du et skattesmæk. 

Men en fordel ved forældrekøb er, at de kan sælge lejligheden til dig for plus/minus 15% af den seneste ejendomsværdi. På den måde er det en super investering, da det kan hjælpe dig fremadrettet.

Hvad siger din økonomi?

Den sidste ting, som er rigtig vigtig at tænke over er, hvordan din økonomi vil blive påvirket. Stil det op mod hinanden, hvor mange penge har du til dig selv om måneden hvis du lejer vs. hvis du køber. For det er også vigtig at have luft i din økonomi, så du har råd til at have det sjovt, tage på cafe og købe en ny bluse indimellem. Du kommer til at fortryde, hvis du sætter dig selv i et stramt budget.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG