Hvordan skriver man en ansøgning?

application-2580867_1920

Studiet er en økonomisk hård tid, og et studiejob kan give dig råd til at have det sjovt i nogle weekender. Du kan ved at have et studiejob undgå et evt. SU-lån, og du kan tjene lidt penge til at have det godt. Det at have et studiejob er altid godt, det giver dig erfaringer som du altid kan anvende senere i dit liv, og mange af dem der har et studiejob som relatere til sit studie opnår livsvigtig erfaring, og måske også et job ved firmaet de arbejder ved. Der er rigtig mange fordele ved et studiejob. Der er flere fordele end ulemper, men ulemper er måske du ikke har så meget tid til studiet, selvom man altid sige studiet før alt andet, så holder det nok aldrig helt skik.

Her finder du en guide til at finde det perfekte studiejob, hvordan du skriver en ansøgning, og hvordan du laver et CV.

Hvor finder du et godt studiejob?

Det at finde dit drømme studiejob er ikke nem, det skyldtes ofte at der er rigtig mange andre studerende, der gerne vil have lige præcis det job, som du også vil have. Du kan dog stadigvæk finde et rigtig godt studiejob, og du skal helt sikker søge det.

Først skal du finde et sted du vil søge, dette kan både være et jobopslag du har set, eller et sted de ikke søger en ny medarbejder. Hvis du finder et sted de ikke søger en medarbejder, kaldes det en uopfordret ansøgning du sender.

Du skal starte med at finde ud af, hvad du gerne vil lave efter skolen, og måske i weekenderne. Du skal tage dig tid til at søge, og du skal tage dig tid til at snakke med de forskellige arbejdsgivere.

Vi skal dog først starte ud med at finde en mulig arbejdsgiver. Hold altid øjne og ører åbne, hør om andre har set et skilt nede i byen, hvor de søger nye medarbejder, og kig selv efter når du går gennem byen. Kig også selv rundt i byen, og læg mærke til om der er butikker der søger medarbejder. Det er vigtig at bruge alle sanser, og hele dit netværk.

Der er rigtig mange steder du kan finde dit studiejob, du kan vælge noget som er relevant for dit studie, og samtidig få erfaring med der fra, eller du kan vælge nogle job der er mindre relevant for dig og dit studie.  Start med at finde ud af hvad du er god til og skriv det ned, og bagefter find ud af hvad du kan bruge dine talenter til, kig de forskellige jobportaler igennem, gå en tur igennem byen og se hvad der ligger af firmaer, butikker og fabrikker. Der er rigtig mange virksomheder som skal have mange forskellige typer medarbejde, de skal både have noget til kontor arbejde, nogle i receptionen, nogle der står i fabrikshallen og nogle som sælger deres varer. Der er et utallige af muligheder inde for jobverden. Du behøver ikke ud og kæmpe med alle de almindelig job på studiet, som cafeer, restauranter og butikker i gå gaden, hvis du ikke har interesse for det eller måske aldrig før har arbejdet i butik.

Det er vigtig du er kreativ når du er i gang i din jobsøgning. Studiejob er svær at få, men der er også et til dig.

Er du interesseret i computer og IT, er en elektronik butik måske en mulighed, men der er rigtig mange andre unge der interessere sig for computer og it, og de søger også disse job. Du kan dog sagtens søge disse job også, men ikke sikkert du får dem, for der er så mange om dem. Vælg i stedet og tænk hvad du ellers kan bruge din erfaring omkring computer og IT til. Er du god til fejlfinding af fejl i software osv. kan du måske finde et online job der hjemme, hvor du hjælper andre personer med fejl på deres computer, dette kan muligvis gøres ved hjælp af fjernsupport. Er det ikke software og fejlfinding der interessere dig, men mere at skrive, lave grafisk arbejder eller lave hjemmesider, så kan du måske finde noget inde for disse emner. Du kan måske starte ”dit eget lille virksomhed” inden for disse emner.

Kan du bedre lige blomster og planter, vil det være oplagt at søge i en blomsterbutik, men tænk mere over hvor de kan bruge folk der har erfaring inde for planter? Der er nogle virksomheder som hyrer en gartner til at holde planter og blomster vedlige.

Find ud af dine kompetencer og din interesse, og tænk kreativ i søgen efter et arbejde. Brug også de forskellige job sider, som findes på nettet. Der er rigtig mange steder, hvor du kan kigge.

Læs også: 5 gode råd til dit første studiejob

Hvordan skriver man en ansøgning?

Når du har fundet en mulig arbejdsgiver, skal du have skrevet en jobansøgning. Start med at afsæt tid til din jobansøgning, det tager tid at skrive en god jobansøgning. Start med at finde ud af hvad du kan tilbyde denne virksomhed, og hvad du er god til i forhold til det de søger. Du behøver ikke leve op til alle krav, da det er den perfekte medarbejder de søger, og det er ikke sikkert de finder denne. Når du har fundet ud af hvad du kan tilbyde denne virksomhed, skal du i gang med at skrive selve ansøgningen. Du begynder med sidehovedet, hvor dine oplysninger og virksomhedens oplysninger står. Der skal stå dit navn, adresse, tlf. nr. og e-mail adresse. Du skal også skrive virksomhedens navn og adresse.

Derefter skal du skrive en indledning, omkring hvor du måske har set jobbet, og hvorfor du søger jobbet. I selve hovedteksten er det så dine erfaringer der har relevant for arbejdet.  I stedet for at skrive at du har arbejdet ved Mc Donalds i 2 år, så skriv i stedet at du har masser af kunde håndtering igennem dit tidligere job ved Mc Donalds. Du skal hele komme frem med dine erfaringer, og hvor du har dem fra.

Til sidst i indlægget, afslutter du med at skrive at du glæder dig til at høre mere, og ser frem til en samtale. Det gælder om at tro på sig selv, og man skal stå inde for det man skriver.

En ansøgning bør ikke være længere end 1 side, men heller ikke kortere end en halv side. Husk også at din ansøgning ikke er dit CV, og den skal ikke indeholde alt det du har lavet i dit liv, men det vigtigste og det mest relevante i forhold til ansøgningen. Du skal heller ikke skrive at nogle har sagt du skal søge jobbet, eller kritisere andre personer, og virksomheden vil nok tænke at personen bagtaler alle.

Inden du sender en ansøgning er det også en god ide at tilføje et billede, det gør at arbejdsgiveren kan se hvem du er, og det skiller sig ud. Det gør måske at han huske lige præcis dig, og det er til fordel for dig.

Når du har skrevet en jobansøgning, skal du have den rettet for grammatik- og stavefejl. Du skal så få en ven/veninde eller en i din familie til at læse ansøgning igennem for fejl, og lade ham/hende komme med konstruktiv kritik, som du så retter inden du sender den til virksomheden.

Uopfordret ansøgning

En uopfordret ansøgning er en ansøgning til en virksomhed, der ikke søger en medarbejder lige nu. Du kan med fordel søge uopfordret, og måske være heldig at de lige mangler en medarbejder. Du slipper så for at skulle konkurrere med de andre om jobbet. Hvis du sender uopfordret kan du måske også ryge på en venteliste, i en periode. De vil så måske kigge på de søgende i ventelisten, og måske får du en opringning når du mindst venter det. Overvej altid at sende en ansøgning til virksomheder, også selv om de ikke søger medarbejder lige nu.

Hvordan laver man et CV?

Et CV er din livshistorie, det er en kort og præcis formulering af hvad du har lavet gennem dit liv. Det er hvad du er uddannet som, hvad du har arbejdet med, og hvad du har af kursuser.

I starten af et CV skal du indtaste alle dine kontakt oplysninger, som navn, adresse, telefon nummer og e-mail adresse. Derefter skal du skrive hvilke uddannelse, erhvervserfaringer, kurser og andre kompetencer. Skriv også lidt om de forskellige punkter, hvad du lavede, og hvad dine områder var. Arbejdede du på et landbrug og stod for malkning af køerne, ville det være vigtig at have med, da der er stor bredte inde for landbrug.

Du skal også skrive lidt om dine kvalifikationer. Er du god til tysk eller andre sprog er det vigtig at få med. Er du god til andre ting er det også vigtig at få med. Hvis du har store erfaringer inden for nogle bestemte emner er det under dine egne kvalifikationer du bør skrive dette.

Har du nogle fritids interesser så skriv lidt om dem, og hvad de har gjort dig til. Få gerne positiv ting ud af alle dine fritidsinteresser. Til sidst bør du skrive lidt dig selv, og de personlige ved dig, om du bor sammen med en kæreste, og om du har børn.

Du kan også tilføje nogle referencer til personer, som vil ligge et godt ord ind for dig. Det er i hvert fald godt altid at have andre mening om lige præcis din arbejdsgang.

Sommerferiejob

Har du ikke haft arbejde imens du studere af den ene eller anden grund, kan et sommerferiejob, eller et sæson arbejde være en mulighed for et studiejob. Du finder ofte sommerferiearbejder i restauranter og cafeer, men de mangler også folk i sommerlande, museum ‘er, turist attraktioner og rejsebureau.

Hvis du vil ud og rejse er der også mulighed for at tage arbejde i udlandet i sommerferien. Du kan bl.a. igen rejse med rejsebureauer, eller tage ned i de danske områder og være guide. Der er masser af muligheder for arbejde i sommerferien.

Du kan også spørge større virksomheder om de mangler ferieafløser, og hvis du har noget håndværksmæssig bagrund, kan du spørge tømrer, elektriker, smede og murer om de mangler nogle medhjælper i sommerferien.

Du har ofte rigtig lang sommerferie, så få det bedste ud af den. Arbejde i den og arbejde mindre i skole dagene. Du har mere tid til dit studiet, og det giver bedre resultatet. 2 måneders sommerferie, kan nemt give en god opsparing til det næste års studie.

Hold dog øje med hvor meget du må tjene ved siden af SU, så du ikke står og skal fravælge din SU, de sidste par måneder af året.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG