Hvordan laver jeg en opsparing

achievement-18134_1920

Som studerende kan det være rigtigt svært at lave en opsparing, da midlerne oftest ikke er mange. Flere har kun SU som indtægt. Det kan dog lade sig gøre, hvis man finder de rigtige genveje. Jeg vil prøve at fortælle dig lidt om hvilke genveje du kan bruge for at få en opsparing som studerende.

Budget

Første step på vejen er at lægge et budget, så du har styr på dine udgifter og indtægter, og hvor meget du reelt har i overskud hver måned.

Kan jeg skære i budgettet

Når du har fundet ud af, om du overhovedet har et overskud at opbygge en opsparing ud fra, kan du undersøge, om der er nogle udgiftsposter du kan forbedre. Det kan f.eks. være at købe brugte bøger og sælge de bøger, du ikke skal bruge igen. Herudover kan du undersøge alle dine faste udgifter som husleje, forsikring, fagforening, internetudbyder osv., og se om du kan få det billigere et andet sted. En god idé er også at kigge på madbudgettet, som de fleste kan skære ned på ved at lave en madplan.

Hold budgettet

Når du har fået lavet et budget, hvor du har penge tilovers hver måned, kan du begynde at lægge til siden. Det kræver dog, at du holder budgettet. Det du kan gøre for at holde budgettet, er f.eks. at lægge pengene, du har regnet ud, du bør kunne lægge til opsparing hver måned, til side allerede i starten af måneden. Det har jeg personligt stor succes med. Jeg følte nemlig det var svært at holde budgettet, når der stod 1000-2000 kr. ekstra på kontoen. Hvis jeg tager beløbet væk fra min forbrugskonto over på opsparingskontoen, bliver jeg mentalt bevidst om, at jeg kun har det beløb, der står på kontoen, og så kan det lige pludselig godt lade sig gøre.
En anden metode kan være at hæve dit madbudget, så du har det kontant. Du kan også hæve et beløb hver uge, som svarer til, hvad du bør bruge på mad hver uge. Når du har pengene kontant, er du meget mere bevidst om, hvor meget du bruger, og det er noget nemmere at styre det.

Mind dig selv om, hvorfor du opsparer

Når det så er sagt, så kræver det også selvdisciplin ikke bare at overføre fra din opsparingskonto til din forbrugskonto. Du har dem jo stadigvæk til rådighed. Der må du simpelthen minde dig selv om, hvad du vil bruge din opsparing til. Det kan være en rejse, køb af en ny lejlighed, nyt inventar til lejligheden, udbetaling til en bil osv. Mind dig selv om, at det er det pengene skal gå til. Så får du dårlig samvittighed, hvis du bruger dem på andet som en pizza, Snickers eller alt for mange shots i byen.

Aconto forbrug

En anden måde at spare op på er simpelthen at spare på dit aconto-forbrug. Det er en skjult opsparing, du får udbetalt én gang om året, når årsregnskabet skal gøres op. Du kan således ikke forbruge beløbet væk, og kan sætte det direkte ind på din opsparingskonto, når det udbetales. Oftest vil det dog modregnes din husleje, men du har jo fået en opgørelse over det beløb, du får tilbage i aconto-forbrug, så du ved, hvad du har ekstra den måned.

Her er et par råd til at spare på dit aconto-forbrug

  • Tv, playstation, x-box eller andet: sluk tv’et og andre elektroniske apparater på kontakten, når du ikke bruger dem (specielt om aftenen). Det koster også strøm, når de står på standby.

  • Iphone og computer: Oplad disse når du er på studiet.

  • Vand: Tag kortere bade, evt. bad i fitness.

  • Varme: Sluk for radiator/skru ned for termostat om sommeren. Om vinteren skal du sørge for, at det ikke trækker – altså undgå at lufte for meget ud. Du skal selvfølgelig slet ikke stoppe med at lufte ud, men alt med måde. Du kan evt. slukke for radiatoren mens du lufter ud, så den ikke kører for fuld blus.

Jeg håber, at du føler dig klar til at få lavet en opsparing nu. Held og lykke med det!

DEL INDLÆGGET

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu