Hvilke lånetyper findes der?

money-2696235_1920

Mange af os kan måske nikke genkendende til det der med, godt lige at ville have den nye iphone, ny bil, stort fladskærms tv, lækker lejlighed eller hus m.m. Hvis man ikke lige har pengene til at kunne betale kontant, melder spørgsmålet sig: Hvordan får jeg penge til at købe? Der kan dog være både fordele og ulemper ved at optage lån. Læs med her, hvis du vil høre om fordele og ulemper ved de forskellige lånetyper.

SU-lån

SU-lån ydes kun til aktive studerende, der modtager SU. Du kan således ikke optage SU-lån hvis du er på orlov eller har fravalgt SU.
Du låner af staten til en af de mest favorable renter, du overhovedet kan få. Desuden skal du først begynde at tilbagebetale på lånet ca. et år efter, at du har afsluttet studiet, såfremt du ikke ønsker at starte tilbagebetalingen før.

Månedligt SU-lån

Satserne for SU-lån varierer årligt, men i 2018 kan du månedligt låne op til 3.116 kr. om måneden. Hvis du er forsørger, kan du låne yderligere 1.559 kr., så du altså i alt låner 4.675 kr. om måneden.
Det kan derfor være et godt supplement til din økonomi, hvis din eneste indtægt er din SU, og du simpelthen ikke kan få det til at hænge sammen uden lidt ekstra penge.

Udlandsstudielån

Mange studerende drømmer om et studie- eller praktikophold i udlandet i enten et semester eller et helt år. Dette kan dog hurtigt blive en dyr affære, som de færreste kan finansiere kontant. En god idé kan dog være at søge diverse legater. Dette dækker dog sjældent hele udgiften til et sådant ophold i udlandet. Du kan dog også låne penge til udlandsstudier af staten. I 2018 kan du låne op til 105.882 kr. til udlandsophold gennem hele din uddannelse. Du er således ikke begrænset til kun at kunne optage ét udlandsstudielån, men kan sagtens optage flere lån, hvis du vil på flere udlandsophold. Du kan dog maksimalt låne 105.882 kr. i alt.

Renter

– Rente mens du læser: 4% om året
– Rente efter du er færdig med studiet: 4% om året + diskontoen (fastsættes af nationalbanken, i 2018 0,0%) + et tillæg, der maksimalt der udgør 1% (fastsættes hvert år på finansloven)
– Rente ved misligholdelse: 8,05%

Tilbagebetaling

Du tilbagebetaler hver 2. måned efter endt uddannelse. Tilbagebetalingen starter 1. januar 1 år efter udgangen af det år, hvor du afslutter din uddannelse. EKS: Du afslutter din uddannelse d. 1. maj 2019. Din tilbagebetaling starter d. 1. januar 2021.
Størrelsen af din tilbagebetaling afhænger af hvor stort et beløb, du har lånt. Den maksimale tilbagebetalingstid er dog 15 år.

– 180.000 kr. eller derover: 15 år

– 40.000 kr.: 7 år

Kilde: Styrelsen for institutioner og uddannelsesstøtte, www.su.dk

Kreditlån

Hvis du ikke har kapital til at betale lige nu og her, kan du ofte få kredit. Du får kredit svarende til det beløb, du skal bruge lige nu og her. Tilbagebetaling kan ske løbende, når du har pengene. Der er forskellige typer af kredit:

Kreditkort/dankort
Med et kreditkort/dankort kan du foretage overtræk. Du bruger altså mere end du reelt har stående på kontoen lige nu og her. Du skal dog betale renter af dit overtræk. Rentesatsen vil ofte være fastsat af din kortudsteder/bank i forvejen.

Afbetaling
Både i flere fysiske og netbutikker kan du købe på afbetaling. Du vælger en udbyder, der betaler hele beløbet for dig, mens du betaler beløbet løbende på afbetaling til denne udbyder. Et eksempel herpå er Viabill.

Kassekredit
For at opnå en kassekredit, skal du godkendes først. Hvis du bliver godkendt til en kassekredit, får du adgang til at låne op til det beløb, som du er godkendt til. Du behøves dog ikke at låne hele beløbet. Du kan således se en kassekredit som en form for opsparing, som du kan hæve fra og tilbagebetale til efter behov. Du skal dog være opmærksom på, at du selvfølgelig betaler renter af den del af din kassekredit, som du låner fra.

Forbrugslån

Forbrugslån er karakteriseret ved at være lån uden sikkerhed. Dette betyder, at renten er en del højere end andre lånetyper, da der ikke skal stilles sikkerhed for, at du kan tilbagebetale alle pengene. De højeste forbrugslån er på 400.000 kr. De fleste er dog på omkring 75.000 kr.
Tilbagebetalingen afhænger af størrelsen på dit lån, men er typisk mellem 1 år og 10 år.

Mikrolån

Mikrolån er, som navnet antyder, lån af mindre beløb. Oftest er mikrolån mellem 500 til 15.000 kr. Du kan dog også låne 100 kr. nogle steder. Da der er tale om mindre beløb, er det også karakteristisk for mikrolån, at de kan afbetales meget hurtigt (alt fra 15-1095 dage).

Læs mere her: https://www.coolfinans.dk/mikrolan

Rente
Renten for mikrolån er exceptionel høj. Mikrolån skal derfor søges afbetalt hurtigst muligt, og kan ikke anbefales, hvis du kan bruge andre metoder til at dække dine lånebehov. Andre lånetyper vil være billigere.

Èt gratis lån
De fleste mikrolån tilbyder ét gratis lån hos dem. Dette er selvfølgelig de bedste låneforhold på markedet. Du kan dog kun bruge denne ydelse én gang, hvorefter du vil rende ind i de høje renter.

Banklån

Banklån er oftest relevant i forbindelse med køb af lejlighed eller hus. Når du køber et hus eller lejlighed, kan du kun optage realkreditlån til 80% af købesummen, og du skal således finde en måde at finansiere de sidste 20%. Dette sker som sagt oftest igennem et banklån. Banklån kan dog også benyttes i andre særlige tilfælde, men primært i forbindelse med køb af fast ejendom. Oftest vil denne låneform kaldes boliglån. Du kan dog også optage et andelsboliglån, hvis du vil købe andelsbolig. Der stilles ikke lige så store krav til din økonomi for at optage et andelsboliglån, hvorfor dette kan være nemmere som studerende. Dette afhænger dog også af din bank.

Realkreditlån

Realkreditlån er en særlig type lån, der er relevant ved køb af fast ejendom eller byggeprojekter. Realkreditlån er karakteriseret ved at være obligationer, der udstedes på vegne af dig og sælges på det finansielle marked. De penge realkreditinstituttet opnår ved salg af disse obligationer, er det beløb, du kan købe bolig for. Renten på dit realkreditlån afhænger således af udbud og efterspørgsel på det finansielle marked. Dette kan måske virke en smule forvirrende og risikofyldt, men det behøves det ikke at være. Du kan vælge mellem obligationslån med fast rente og variabel rente.

Læs mere her: https://danskebank.dk/erhverv/loesninger/finansiering/realkredit

Fast rente
Hvis du ønsker sikkerhed i din økonomi, kan du således vælge at have fast rente hele låneforløbet igennem. Dit realkreditlån følger således ikke udbud og efterspørgsel på det finansielle marked, men forbliver den samme.

Variabel rente
Den almindelige lånetype med variabel rente er f1-f10 lån. Her fornys renten hhv. hvert år (F1), hvert andet år (F2)…, hvert 10 år (F10). Du kan dog også vælge de forholdsvis nye CITA-lån. Disse finansieres med en 3-årig obligation og med forhandling af renten hvert halve år. Fordelen ved disse lån er, at de er utrolig billige når renten er lav, hvilket den har været i et par år. Ulempen er dog, at det kan blive en dyr affære, hvis renten bliver høj i en længere periode. Da realkreditlån ofte har en lang tilbagebehandlingstid er de også meget risikofyldte, da det er svært at spå, hvorledes det finansielle marked udvikler sig mange år ud i fremtiden.

Tilbagebetalingstid
Tilbagebetalingstiden på et realkreditlån er typisk mellem 10-30 år. Enkelte lån har en tilbagebetalingstid på 50 år.

Afdragsfrihed
Uagtet om du vælger fast eller variabel rente kan du vælge at optage dit lån med afdragsfrihed. Med et afdragsfrit lån betaler du kun dine renter, men betaler ikke af på lånet. Det er således billigere for dig nu og her. Det kan være smart, hvis du f.eks. vælger at betale hurtigere af på det dyrere banklån eller af andre grunde har brug for luft i din økonomi i en periode. Det kan dog være lidt et sats. På et tidspunkt skal man til at betale af på sit lån eller optage et nyt afdragsfrit lån. Et afdragsfrit lån kan dog kun optages, såfremt din ejendoms værdi er steget. En ejendom kan jo kun belånes med 80%. Hvis ejendomsværdien tværtimod er faldet, kan du risikere at sidde med en meget høj månedlig ydelse, når din afdragsfrie periode udløber.
Du kan typisk have afdragsfrihed i 10 år.

Realkreditinstitutter
I Danmark har vi flere realkreditinstitutter. De største er her:

– Realkredit Danmark
– Nordea Kredit
– Nykredit
– Totalkredit
– BRFkredit

Lån til bil eller andet motorkøretøj

De færreste kan finansiere køb af bil, båd eller motorcykel kontant. Der er derfor behov for at optage et lån til dette. Dette sker typisk ved at optage et forbrugslån, banklån eller et særligt bil- båd, eller MC-lån.

Andet

Der findes dog også andre lånetyper i Danmark. Disse er dog noget særlige. Blandt disse er bl.a. SMS-, mobil- og smålån.

DEL INDLÆGGET

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu