Gode råd til at spare penge i hverdagen som studerende

wallet-2292428_1920

Hvis du er på SU kender du sikkert til problemet med at få økonomien til at hænge sammen. Måske har du endda (flere gange) stået sidst på måneden og måtte holde lidt igen for at få pengene til at række indtil der kommer ny SU. I denne artikel vil du finde gode råd til, hvordan du kan få en bedre tilværelse som studerende rent økonomisk.

Læg et budget – Få styr over dine udgifter

Når man snakker om ens økonomi er et af de bedste råd uden tvivl at lægge et budget . Med et budget får du et overblik over din økonomi og finder ud af, hvor du bruger dine penge. Med overblikket følger også evnen til at kigge på hvor du bruger mange penge og derved har mulighed for at spare. Ofte vil du kunne have mulighed for at spare penge på poster som:

 • Mad
 • Strøm
 • Vand
 • Varme
 • Forsikring
 • Transport
 • Og den slemme ”Øl”

Udover de følgende råd vil du også kunne finde mange gode ressourcer på nettet til hvordan du kan spare penge. F.eks. findes der et lille ”kortspil” med titlen Spar penge i hverdagen hvor du får 20 skarpe råd til hvordan du kan spare penge i hverdagen. Hvert råd er knyttet op på en øvelse, som tester dig og lærer dig at spare penge.  Men udover at læse mere rundt om på nettet og her på SUlivet.dk kan du nedenfor også læse et par gode råd som har potentiale til at spare dig mange penge som studerende.

 • Mad – Undgå madspild og handel økonomisk ind

Mad er en udgiftspost som tager en stor del af dit budget. De fleste studerende bruger omkring 1000-2500 kroner om måneden på mad. Du ved måske hvad du selv bruger på mad? Ellers ville det være en god start at starte med at finde ud af hvor mange penge du bruger på mad.

Afhængigt af om du bor alene og herved laver mad for dig selv, eller om du bor sammen med en eller flere som du laver mad sammen med er der penge at spare. Det er ingen hemmelighed at det er billigst at lave mad til flere personer, hvorfor du med fordel kan lave mad sammen med andre hvis du bor alene.

Der hvor det er muligt at spare penge på madregningen er ved indkøb. Planlægger du dine indkøb på forhånd og køber du kun det som du skal bruge, har du allerede sparet dig selv for mange penge. Impulskøb er ofte en stor omkostning. Hvis du vil teste, hvor meget det betyder så prøv og tænk over, hvor ofte du køber noget som ikke var planen du skulle købe.

En sidste ting i forbindelse med indkøb af mad er at du skal undgå madspild. Madspild koster dig mange penge! Planlægger du bare nogenlunde hvad du skal spise i løbet af ugen undgår du at købe for meget mad og undgår at smide madvarer ud som følger heraf. Hvis du trænger til lidt gode råd omkring madspild finder du 5 tips til at undgå madspild her

 • Strøm

I gennemsnit bruger en dansker i snit 3.472 kroner om året på strøm (kilde: Bolieus.dk). Det er en del og du har naturligvis mulighed for at spare på elregningen! Til at starte med kan du tjekke om du har den billigste eludbyder i det område hvor du bor. På siden elpristavlen.dk  har du mulighed for at tjekke dette. Du vil blive overrasket over hvor stor forskel der er på den billigste og dyreste udbyder af strøm!

Udover at kigge på din udbyder skal du naturligvis også kigge på dig selv og dine strømforbrugsvaner. Husker du at slukke lyset, når du ikke er i rummene? Står el-apparater på standby? Et gennemsnitligt el-apparat bruger i omegnen af 50 kroner om året på at stå standby. Så kan du selv regne lidt på hvad det betyder for dig!

 • Vand

En gennemsnitsdansker bruger i gennemsnit 2.304 kroner om året på vand. Har du tjekket din seneste vandregning? Her er i den grad penge at spare. Langt det meste af vores vand bliver brugt på bad og personlig pleje. Du har sikkert allerede regnet det ud: Tænk over hvor lang tid du går i bad! Husk at slukke for vandet når du tager sæbe og shampoo på.

Vasker du op i hånden så brug i balje i stedet for at lade vandet løbe!

Et sidste punkt er at vaske dit tøj på den rigtige måde og spare penge. Du bør læse denne artikel, hvis du vil vide hvordan det bør foregå.

 • Varme

Det er svært at lave en gennemsnitsberegning for hvor meget en dansker i gennemsnit bruger i varme. Men du kommer formentlig ikke under 2500 kroner. Ved du hvad du betaler for din varme?

Et godt råd til at spare på din elregning er at holde en konstant temperatur i dit hjem! Du skal ikke fryse men det er nemt lige at tage et ekstra stykke tøj på!

Når du lufter ud skal du huske at slukke for varmen! Luft ud i 5-10 minutter og luk så for vinduerne igen og tænd for varmen.

 • Forsikring

Start med at finde ud af hvor meget du bruger på forsikring om året! Der er mange penge at spare ved at vælge en billig forsikring! Grunden til at din forsikring er dyr kan også være fordi den dækker mere end du har brug for! Læs vores guide til forsikringer her 

 • Transport

Hvordan transporterer du dig i dag? Måske du tager bussen lidt for ofte på tidspunkter, hvor du kunne have cyklet? Har du mulighed for det så tag cyklen i stedet for bussen. Det sparer dig mange penge og giver motion!

 • Øl og festligheder

Du skal som studerende have det sjovt og have lov til at feste. Du bør bare være opmærksom på at det er dyrt at feste og drikke alkohol. En måde at spare lidt penge på denne post er dog ved at købe alkoholen hjemmefra og drikke hjemmefra så vidt det er muligt og ikke købe drinks og øl i byen.

Vi håber du kunne bruge nogle af rådene og vil meget gerne høre nogle af dine tips og tricks til at få SU’en til at række længere. Smid en kommentar nedenfor og deltag i debatten.

DEL INDLÆGGET

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu