Før du flytter hjemmefra

key-3348307_1920

Der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du flytter hjemmefra. Det kan være svært at huske det hele, og derfor er der her lavet et udpluk af de vigtigste ting, du skal have styr på, når du flytter hjemmefra.

Inden du flytter

Du skal huske at melde flytning på www.borger.dk inden du flytter.

Har du råd til at flytte hjemmefra? Du bliver nødt til at lægge et budget, så du har overblik over dine udgifter og indtægter (SU, evt. løn og boligstøtte). Når du har lagt et budget, ved du hvor meget, du kan betale i boligomkostninger om måneden. Derudover skal du have en opsparing, så du kan betale forudbetalt leje og depositum ved lejelejlighed eller indskud ved ejerlejlighed. Herefter skulle du også gerne have penge til møbler og andet inventar samt til selve flytningen. 

Det er selvfølgelig altid en god idé at tage i IKEA, hvor du som regel kan få det meste du skal bruge til dit nye hjem til en SU-venlig pris. Jeg sparede dog selv mange penge (10.000) ved at tjekke mange forskellige steder for tilbud. Det tog også længere tid, men det er helt sikkert et godt råd herfra.

Du kan lave dit eget budget i Excel eller forhøre dig i banken. Jeg vil foreslå, at du selv laver det, da du således bliver bevidst om dit eget forbrug, ved at skulle overveje og beslutte hvor meget du vil bruge om måneden på hver enkelt emne. Et godt tip er at sætte lidt for meget af, end du regner med. Det er rarere at have ekstra tilbage sidst på måneden end for lidt.

I budgettet skal du overveje penge til f.eks.:

 • Mad. Et godt udgangspunkt er at afsætte ca. 1000 kr. pr. person.
 • Husholdning. Køkkenrulle, toiletpapir, skraldeposer osv.
 • Forsikringer. Undersøg hvilke forsikringer du skal have, og hvor du kan få dem billigst. Som studerende kan du typisk få et godt tilbud igennem din fagforening eller bank.
 • Bøger. Hvis du har mulighed for det, kan du forhøre dig hos tidligere studerende om, hvor meget de har brugt på bøger pr. semester.
 • Transport. Mange cykler, men rigtig mange tager også bus/metro/tog til studie eller hjem til familie. Overvej om du realistisk set, har tænkt dig at hoppe på jernhesten eller ender med at tage offentlig transport. Hvis du har bil, skal du selvfølgelig regne udgifterne til denne med i dit budget i stedet.
 • Fagforening. Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt for alle at være medlem af en fagforening som studerende. Jeg er personligt medlem af en fagforening, da jeg får en så billig indboforsikring, at både forsikring og medlemskab sammenlagt er billigere end den 2. billigste indboforsikring, jeg kan få. Hvis der ikke umiddelbart er en sådan fordel, er det et sted, du som studerende kan spare lidt penge.
 • Fritidsaktiviteter. Husk penge til fitness, kontingent til sport m.m.
 • Internet. Når du flytter ud, skal du huske at tilmelde dig en internetudbyder. Dette skal selvfølgelig også indgå i dit budget som en udgift.
 • Sjov. Husk, at der også skal være lidt penge til at hygge dig for.
 • Diverse. Regn altid med, at der kommer lidt uforudsete ting, du skal bruge penge på.
 • Opsparing. Hvis der er penge tilovers, kan du sætte penge af til opsparing. Personligt virker det godt for mig at gøre det i starten af måneden. Hvis jeg kun tager overskuddet af måneden, synes jeg mentalt, i løbet af måneden, at jeg har rigeligt penge, og bruger derfor også mere, end hvad jeg ellers ville have gjort. Når jeg overfører penge til opsparing i starten af måneden, bliver jeg mentalt indstillet på at leve for de penge, jeg har til rådighed på kontoen. Så kan jeg altid tage fra opsparingen, hvis det skulle gå helt galt. Det er hvert fald en ting, der fungerer rigtig godt for mig.

Selve flytningen

Selve flytningen kan også være en omkostningsrig affære. Her skal du regne udgifter til flyttemænd, flyttebil, ”tak for hjælpen” (øl, mad m.m.), alt efter hvordan du vælger at flytte.

Den billige løsning er alt efter omstændighederne at få venner/familie til at hjælpe og tilbyde dem øl og mad. Folk plejer at være søde til at hjælpe, når du skal flytte hjemmefra.

DEL INDLÆGGET

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email

SE ANDRE INDLÆG

Close Menu