Sådan kommer du sikkert i mål med bacheloren eller specialet

startup-594090_1920

Venter specialet eller din bachelor lige om hjørnet, er du ligesom mange andre sikkert ret spændt på, hvordan det hele fungerer og hvordan du skal gribe det an. Vi har her samlet nogle af de mest gængse og sikre råd, så du er bedst muligt rustet til at komme igennem den store opgave uden at føle dig stresset undervejs. Læs med her.

Indsaml litteratur og kilder som det første

Dette er nok det mest basale råd, og du har hørt dine vejledere nævne det flere gange allerede, men alligevel er der utroligt mange, som faktisk venter længe med at indsamle kilder og litteratur, og faktisk først gør det, når skriveprocessen er i gang. Denne fremgangsmetode er ikke optimal, og det må du aldrig gøre. At finde dine kilder er alfa og omega for at skabe den røde tråd samt sikre dig, at du får en opgave, hvor der faktisk er fokus på en reel problemstilling, da du har den nødvendige viden omkring hele det område, du skriver om. Indsamler du dine kilder rettidigt, har du set det hele fra fugleperspektiv, og du vælger derfor ikke blot det første og bedste, når du går i gang med at skrive. Ja, det kan være en smule frustrerende, og det kan virke til, at du ikke kommer nogen vegne, når du skal bruge de første uger på research, men en ting er sikkert: Du vil hurtigt hente tiden tilbage, og det vil gøre din opgave meget mere gennemarbejdet, hvilket gavner din karakter i sidste ende.

Få styr på din metode og problemstilling

Her bevæger du dig ind på et særdeles teoretisk territorium, som helt sikkert kan give anledning til hovedpine, da det i flere tilfælde er meget fluffy og faktisk meget langt fra den pragmatiske tankegang, som er fristende at bevæge sig ind på som studerende. Dog er en ting så sikkert som amen i kirken, og det er, at din censor og vejleder vil bore alt, hvad de overhovedet kan i disse teoretiske områder, da det er her, du viser dine evner. Det er derfor et must, at du tager det seriøst og virkelig tænker det igennem for at sikre en rød tråd gennem hele opgaven, ligesom du skal sætte dig godt og grundigt ind i dit valg af begreber, så du kan forklare det til et eventuelt forsvar af din opgave.

Undgå at blive presset – lav deadlines

Et speciale eller en bachelor er en prøvelse af den studerendes disciplin, hvorfor det i særdeleshed er vigtigt, at du formår at planlægge din tid. Bliver intet planlagt, og tager du det løbende, vil du med garanti får en dårlig oplevelse, hvor du kan gå hen og blive virkelig presset samt stresset af din opgave. Derfor skal du helt fra start laver tidsplaner for dit arbejde – og måske din gruppe – hvor det bliver gjort klar, hvad der skal klares i de forskellige uger. Ved at have deadlines på de forskellige dele af opgaven, bliver det pludselig meget mere overskueligt, hvordan du eller I kommer sikkert i mål. En punktlig tilgang til arbejdet vil sikre, at det kan blive timet præcist, hvornår opgaven er skrevet færdig. Selvfølgelig vil planen blive justeret hen ad vejen, men det er vigtigt med et godt udgangspunkt.

Læs også: Teknikker til at huske hvad du læser.

Spar tid og sørg for en god finish

Når du skal i krig med din bachelor eller dit speciale, vil der være rigtig mange ting, du skal være opmærksom på. Det gælder blandt andet layout, som de fleste uddannelsesinstitutioner er meget opmærksomme på. Ydermere skal dit sprog og din tegnsætning sidde lige i skabet, og det kan tage meget tid, når du skal have læst over 50 sider igennem flere gange. Derfor kan du med fordel spare tid på andre tunge opgaver, som også kan tage lang tid. Et eksempel på en opgave, der altid tager mere tid end forventet, er transskribering, og har du bare nogle få interviews, vil du opleve, at der kan være flere timers arbejde i at få det skrevet ned i et word-dokument, så det kan blive klar til bilag. Har du ikke tiden til dette, og vil du hellere fokusere på andre dele af opgaven, hvor kun du har den nødvendige viden, kan du lade andre varetage opgaven med transskription. Hos TEXTA kan du få en studierabat på 20%, ligesom du også kan være sikker på, at linjenummerering og diverse andre retningslinjer bliver opfyldt, hvorfor du kan slippe for besværet med denne opgave.
Ved at dele nogle af de simple opgaver ud, kan du fokusere på det mere komplekse såsom at gennemgå indhold, grammatik, tone of voice og generelt helhedsindtrykket i opgaven, som har stor betydning for karakteren i sidste ende. Sproget og opgavens finish er med til at gøre helhedsindtrykket bedre, og ser det godt ud, vil du nok opleve at gå en karakter op, hvis du ligger på vippen mellem to karakter.  

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG