A-kasse studerende – Den store a-kasse og fagforenings guide for studerende

thought-2123970_1920

Det kan være en rigtig god forretning at blive medlem af en a-kasse som studerende. Samtidig tilbydes der forskellige fordele ved de forskellige a-kasser, og nogle tilbyder også gratis fagforening for studerede. Det er dog en vild jungle at finde rundt i alle kravende, hvilken a-kasse der passer præcis til dig, og hvilke krav du skal overholde for at blive fritaget fra kontingent og kunne få gratis a-kasse som studerende. Derfor har jeg lavet denne guide, så du nemt og enkelt kan finde den helt rigtige. Du kan nederst i indlægget læse om alle de forskellige a-kasser og ud fra det komme tættere på en beslutning omkring valg af a-kasse.

Find den bedste A-kasse for studerende

Fordelene ved en A-kasse til studerende

Det at blive medlem af en gratis a-kasse kan hurtig vise sig at være en rigtig god beslutning. Der er rigtig mange forskellige former for fordele både under og efter din uddannelse. Der er rigtig mange a-kasser, der tilbyder gratis a-kasse til studerende, og der er også en del der tilbyder gratis fagforening til studerende. Det koster altså ikke dig noget, men til gengæld får du rigtig mange fordele.

De største fordel er nok efter endt uddannelse. Hvis du har været medlem af en a-kasse minimum 1 år før endt uddannelse, ville du kunne modtage dagpenge allerede fra første ledighedsdag. Du skal derfor ikke igennem nogen karantæne periode (Periode uden dagpenge)

Hvis du ikke har fået dig tilmeldt en a-kasse i tide, har du dog en sidst chance. Her gælder 14. dags reglen. Det betyder, at du skal blive medlem af en a-kasse seneste 14 dage efter, du har fået udstedt dit eksamensbevis hvilket er den dag, du får karaktere eller efter den afsluttende mundtlige prøve. Hvis du får tilmeldt dig en a-kasse inden 14 dage, kan du modtage dagpenge efter 1 måneds karantæne. Det betyder altså at du kun skal gå 1 måned uden dagpenge. Det vil sige, hvis du er færdig den 1. juni, kan du få dagpenge fra den 1. juli. Får du ikke tilmeldt dig en a-kasse inden for 14 dage, får du først dagpenge efter et års medlemskab, hvor du har arbejdet 1.924 timer i løbet af dette år.

Det skal du huske

Når du er færdig med din uddannelse, skal du søge optagelse som nyuddannet. De fleste stedet giver de dig besked inden du er færdig, og spørger om du vil forsætte. Det er dog ikke så galt, for det eneste du skal gøre, er at give din a-kasse besked om at du er færdig. Det er lige meget om du er ledig eller i arbejde efter uddannelse, de skal stadigvæk have besked fra dig.

Du skal også hver år forny dit gratis medlemskab i et a-kasse som kaldes fritagelse for kontingent.  Det foregår ofte ved at der udsendes en e-mail til dig, som du bare skal acceptere. Derfor er det vigtig at åbne sine e-mails fra din a-kasse. Hvis du ikke fornyer dit medlemskab, kan du risikere at skulle betale kontingent eller at få opsagt dit medlemskab. Hvis du får opsagt medlemskabet, risikere du at miste retten til dagpenge.

5 års reglen

Tidspunktet du væger at blive medlem af en a-kasser kan være afgørende, for at du kan få gratis a-kasse igennem hele dit studiet. Du kan maksimalt blive fritaget for kontingent i 5 år i det hele. Det er derfor en god ide at vente minimum 6 måneder før du bliver medlem, hvis du er i gang med en uddannelse (Hvis din uddannelse kun er 1½ år, bør du ikke trække den et halv år). Du kan ellers risikere, at hvis du er i gang med en 5 års lang uddannelse og dropper ud for at starte på en ny 5 års uddannelse, at du ikke kan fritages for kontingent i hele din uddannelsesperiode.

Hvis du alligevel ender med at opbruge dit 5 års fritagelse år, kan du overveje at melde dig ud af a-kassen ind til 1 år før du er færdig, hvor du igen bliver medlem og sikrer dig dagpenge fra første ledighedsdag. De 5 års fritagelse er i alt og pauserne tæller ikke med.

Studiejob

Har du studiejob, og ønsker du ikke længere dette job efter endt uddannelse, er det vigtig at din kontrakt enten er tidsbegrænset, at du bliver opsagt eller at du siger op inden du bliver medlem som nyuddannet. Hvis du siger op efter, du er blevet medlem som nyuddannet, får du 3 ugers karantæne uden dagpenge.

Alternativer til dagpenge

Har du ikke fået tilmeldt dig en a-kasse i tide, er der kun en enkelt mulighed mere for at få en indkomst. Det er kontanthjælp. Det er dog langt fra sikkert, at du kan få kontanthjælp, da der er mange punkter som skal opfyldes. Det kan bl.a. have betydning om, du har penge stående på en konto, eller om du har en bil. Alt der er værdier i tælles med som en formue og må ikke overstige 10.000 kr.

Satsene for kontanthjælp 2014 er for udeboende under 25 år 6.767 kr. Hvis du fik dagpenge ville dette beløb være 14.473 kr.

Dagpenge mellem bachelor og kandidat uddannelse

Er du færdig med en bachelor uddannelse og skal forsætte på kandidat uddannelse, kan du ikke modtage dagpenge imellem disse 2 uddannelse. Du kan dog få SU, hvis du starter på en kandidat uddannelse maksimalt 2 måneder efter endt bachelor uddannelse.

Kravende for A-kasse til studerende

For at få ret til gratis a-kasse for studerende er der nogle krav du skal opfylde.

  • Du skal være under 30 år (Er du over 30 år? Se mere længere nede)
  • Din uddannelse skal minimum være 1½ år, og som er en erhvervsmæssige uddannelse eller være godkendt som en uddannelse man kan have gratis a-kasse
  • Du må maksimal tjene svarende til dagpenge inkl. SU (211.896 kr. årligt i 2014)
  • Du må ikke modtage andre offentlig støtte.

Er du i øjeblikket i gang med en gymnasiale eller erhvervsgymnasiale uddannelse kan du ikke optages som gratis medlem. Dette skyldtes at dette ikke anses som en erhvervsmæssig uddannelse.

A-kasse for studerende over 30

Er du over 30 år eller bliver 30 år imens du studere, er der nogle andre regler, du skal opfylde for at kunne få gratis a-kasse. Her under kan du se kravende.

Gratis a-kasse for studerende over 30 år

  • Du skal siden du blev 30 år have betalt til en efterlønsordning
  • Have arbejdet minimum et år før du startede din uddannelse og været medlem af en a-kasse imens (1.924 timer i et år)
  • Blive medlem seneste et år før du er færdig

Vælge den rigtige a-kasse

Når du vælger a-kasse er det ikke bare at vælge en, du skal vælge den rigtige. Du kan selvfølgelig vælge en tilfældig og få dagpenge fra første dag. Det kan dog langt fra anbefales. Når du vælger a-kasser kan du lige så godt vælge en som kan styrke dig og dine færdigheder. Der er nogle a-kasser og fagforeninger der er specialister inden for bestemte områder, og de kender lidt bedre til disse fag end de tværfaglige a-kasser gør. Det er vigtig at du kigger på alt det de forskellige a-kasser og fagforeninger tilbyder, og ud fra det vælger en der kan hjælpe dig.

[table id=19 /]

CA A-kasse – Ca.dk

Lidt om A-kassen

Ca.dk er en a-kasse for højtudannede inde for erhvervslivet med specialister inden for ledelse, økonomi, kommunikation, marketing, jura, HR, IT, projektledelse, Supply chain management og consulting. Er du ikke under en af disse studier er du stadigvæk velkommen, da CA.dk er for alle. Der er i øjeblikket 47.000 medlemmer i Ca.dk. Ca.dk tilbyder gratis a-kasse for studerende, og selvom de kun er en gratis A-kasse er der altså rigtig mange fordele at hente.

Fordele ved CA A-kasse

Der er blandt andet adgang til Career Academy som udbyder en langt række forskellige kursuser og workshops. De udbyder blandt ansøgning og cv kursuser og speciale kursuser i bestemte faggrupper, som de studerende kan anvende til deres skole, og når de er færdige. Career Academy tilbyder desuden personlig rådgivning. De kommer ud til skolerne og hjælper med ansøgninger, cv, jobsamtaler og eksamenstræning mm. Deres rådgiver undersøger konstant hvad erhvervslivet kigger efter i ansøgninger og cv’et, og derfor kan de altid hjælpe dig på den rette vej.

Der er derudover også gå hjem møder som kan være fag specificeret, og på den måde har du mulighed for at snakke med andre personener inden for dit område. Du har også adgang til en række webiniar og online kursuser som alle er med til at styrke dine viden. Online Kursuser kan være inden for Photoshop, Power Point eller Excel. Alt det der tilbydes er fuldstændig gratis for dig!

Det er dog ikke de eneste fordele du får. Der er endnu mere!

Rabat hos Fitness World: Få gode rabatter ved Fitness World.

Rabat på Politiken og Børsen: Få 10% rabat på Politiken eller 50% rabat på et helt års abonnement af Politiken.

Gratis medlemskab ved Huset Markedsføring: Dette er et specielt tilbud, som alle CA medlemmer kan nyde godt af. Et medlemskab koster normalt 200 kr. per år, men igennem CA får du dette helt gratis.

Derudover tilbyder rabat ved køreskole og kursuser.

Prisen for a-kasse efter endt uddannelse

Beløbet for at være medlem af CA.dk efter endt uddannelse er kun 444 kr. om måneden. Tænkt på alt det du får for dette beløb.

Sådan bliver du medlem af CA.dk

 Bliv medlem

Vælg Bliv medlem i toppen, tryk meld dig ind. Vælg derefter studiemedlem og følg anvisninger.

MA-Kasse.dk

Lidt om A-kassen

Ma-Kasse.dk er en a-kasse for højtuddannede. Det er en gratis a-kasse for studerende, og her får du gode fordele. Se listen over hvilke typer medlemmer Ma-Kasse optager her.

Fordele ved MA-kasse.dk

Ma-Kasse.dk tilbyder blandt andet gennemgang af din jobansøgning og cv. Ma-Kasse.dk kommer ud til forskellige uddannelse steder i Danmark for at hjælpe og vejlede de studerende.

Derudover tilbydes der en langt række kursuser og møder. Der er blandt ofte åbent feedback, hvor du kan komme ind uden tilmelding og få en snak omkring din ansøgning og cv. Du behøver derfor ikke være afhængelig af, at MA-Kasse.dk skal komme til din skole.

Der er samtidig også muligheder for åben workshop og mange forskellige aktiviteter på dit uddannelse sted.

Hvis du bliver medlem af MA-Kasse.dk, er du samtidig med i lodtrækning om en iPad. Der trækkes lod hver måned om en iPad blandt alle de nye medlemmer.

Prisen for a-kasse efter endt uddannelse

Prisen efter endt uddannelse er 1.374 kr. hver kvartal uden efterlønsbidrag. (458 kr. i måneden)

Sådan bliver du medlem af MA-Kasse.dk

Bliv Medlem

Følg anvisningen og vælge studiemedlemskab

Krifa

Lidt om A-kassen

Krifa.dk er en tværfaglig a-kasse og fagforening, som tilbyder både gratis a-kasse og gratis fagforening for alle studerende, og det er uanset om, du er i den ene eller anden branche.

Fordele ved Krifa.dk

Hos Krifa.dk tilbyder de dig jobrådgivning, inden du er færdig med din uddannelse, og det skulle gerne hjælpe dig med at komme hurtigere i arbejde. Der er rigtig mange muligheder, når man som nyuddannet skal ud og finde arbejde og Krifa.dk hjælpe med alle disse muligheder.

Tager vi lige at skitsere hvad Krifa.dk tilbyder.

Professionel karrieresamtale: Du vil igennem karrieresamtale få gode ideer og råd til jobs som passer til dine drømme, mål og kompetencer. Samtidig finder i også ud af, hvor du kan finde disse job som gerne skulle ende med at være dit drømme job. Karrieresamtale koster normalt 1.250 kr. men som medlem af Krifa.dk får du det hele kvit og frit.

Jobsøgningshjælp: Få hjælp til at skrive en god og fængende jobansøgning, cv og det generelle omkring jobsøgning.

Hjælp til eksamensangst og stress: Det kan være hårdt at tage en uddannelse og nogle gange kan professionel hjælp være nødvendig. Du kan gennem Krifa.dk få hjælp med din eksamensangst eller stress.

Arrangementer, podcast og webinarer: Få glæde af de mange muligheder med Krifa.dk som er med til at styrke din glæde ved arbejdslivet. Der er flere af disse arrangementer som er målrettet studerende.

Der udover tilbyder Krifa.dk også Juridisk og fagligt hjælp som kan bruges ved problemer med studiejobbet, hjælp til løn og ansættelseskontrakt, adgang til jobspor.dk og magasiner med gode råd omkring arbejdslivet.

Prisen efter endt uddannelse

Vil du forsætte medlemskabet ved Krifa.dk efter endt uddannelse koster a-kasse 453 kr. om måneden og fagforeningen koster fra 89 kr.

Sådan bliver du medlem af Krifa.dk

 Bliv Medlem

Udfyld formularen – OBS. Der kan forekomme fejl på deres side, hvor der er oplyst at du skal betale, men du vil modtage en e-mail hvor der står dette er gratis.

Frie Funktionærer F-F.dk

Lidt om A-kassen

Frie Funktionærer er en tværfaglig a-kasse og fagforening. De tilbyder gratis a-kasse og fagforening for alle studerende. Det betyder, der er flere fordele for dig.

Fordele ved Frie Funktionærer

Der er blandt andet hjælp til jobansøgning og cv’er, diverse rabataftaler og forskellige arrangementer.

Karrierehjælp:  Du kan med Karriere hjælp få hjælp til jobansøgning og cv. Du kan samtidig få jobsamtale træning og coaching omkring at nå dine mål.

Arrangementer og Kurser: De tilbyder mange forskellige former for kurser og arrangementer. Der er blandt andet kurser inde for Kommunikation, førstehjælp og personlig udvikling. Arrangementer er der blandt andet i skrivende stund whiskysmagning, foredrag og gå hjem møder.

Rabataftaler: Der udover har de rigtig mange forskellige rabataftaler. Der er blandt andet gode priser i Fitness World, 20% rabat på jeans ved www.mystardenim.dk og gode tilbud på Comwell hotellerne

Forsikring: Få gode tilbud på forskellige forsikringer, blandt andet en ulykkesforsikring.

Derudover tilbydes der også juridisk hjælp, medlemsmagasin og ferietilbud.

Prisen efter endt uddannelse

Efter endt uddannelse koster fagforening ved Frie Funktionær 165 kr. om måneden, mens a-kasse koster 437 kr. per måned.

Sådan bliver du medlem af f-f.dk

 Bliv Medlem

Udfyld formularen på deres side, og vælg produktet du ønsker.

Akademikernes.dk

Lidt om A-kassen

Akademikernes.dk er en a-kasse for alle akademikerne. Deres a-kasse er gratis for studerende. De tilbyder ikke fagforening.

Fordele ved Akademikernes.dk

Akademikernes.dk tilbyder nogle fordele for deres medlemmer, som blandt andet er workshops, events og virksomhedsbesøg som er med til at styrke din uddannelse. Du kan derudover også få feedback til dine job ansøgninger og cv’er, og du kan ud fra dette få skrevet en rigtig god og relevant ansøgning og forbedre dine chancer på jobmarkedet.

Prisen efter endt uddannelse

Efter endt uddannelse vil din a-kasse ved Akademikernes.dk være 1.203 kr. per kvartal. (401 kr. per måned)

Sådan bliver du medlem af akademikernes.dk

 Bliv Medlem

Tryk bliv medlem og udfyld formularen.

Min-A-kasse og Prosa.dk

Lidt om A-kassen

Prosa er en fagforening og Min-A-Kasse er en A-kasse. De er fusioneret og derfor vil den A-kasse du modtager igennem Prosa.dk være Min-A-kasse. Min-A-Kasse er en gratis A-kasse for studerende.

Min-A-kasse er tværfaglig og alle kan derfor blive medlem, imens Prosa.dk er for folk der arbejder med it og it-systemer. Du skal derfor studere en it relateret uddannelse for at blive medlem ved Prosa.dk. Du kan se listen her. Prosa fagforening er gratis for studerende. Du får de fleste fordele med Min-A-Kasse og Prosa vis du er under uddannelse inde for IT og IT Systemer.

Fordele med Prosa.dk

Er du medlem af Prosa.dk fagforening, tilbyder de en langt række fordele for dig.

IT Kursuser: Der er muligheder for at vælge mellem en lang række IT kursuser og foredrag. Dette hjælper dig med at følge med den hurtige udvikling inden for IT. Udover alle de mange kursuser arrangeres der også Årstræf for de studerende. Alt sammen er helt gratis for dig.

Rabatter på forsikring: Du kan igennem Runa forsikring tegne nogle yderst billige forsikringer som ikke ødelægger dit SU budget helt. Forsikringen indeholder både indboforsikring, ulykkesforsikring og rejseforsikring.

Rabat på it-litteratur ved Factum Books: Du får altid mindst 20% rabat på dit It-litteratur igennem Factum Books. Du kan desuden få endnu større rabatter ved køb af studiepakker ved studiestart.  

Studiekonto ved Lån & Spar Bank: Du kan med sådan en konto blandt andet få høje renter, gratis hævning i alle pengeautomater i Danmark og gratis valutaveksling til blandt andet ferier. De tilbyder desuden en rigtig god kassekredit til dig som studerende, og du vil derfor have muligheden for at betale uventede udgifter, uden det koster en bondegård.

Der udover tilbyder og rabat til Fitness World, online backup, indkøb gennem forbrugsforeningen og køb af Keyboard Pro. Se alle Prosa.dk fordele lige her.
Prisen efter endt uddannelse

Efter endt uddannelse vil a-kasse (Prosa og Min-A-Kasse) koste 436 kr. pr. måned og fagforening (Prosa) koste 399 kr. hvis du er i arbejde eller 127 kr. hvis du er ledig.

Sådan bliver du medlem af Prosa.dk

Bliv Medlem

Vælg produkt og følge anvisningerne

Sådan bliver du medlem af Min-A-Kasse.dk

Bliv medlem

Følge anvisningerne

Vil du vide mere om a-kasser, så kan du læse meget mere lige her.

DEL INDLÆGGET

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email

SE ANDRE INDLÆG